Шефът на храните подаде оставка след натиск | webcafe.bg
newscafe

Шефът на храните подаде оставка след натиск

Webcafe.bg
17.04.2013, 13:54 (обновена 17.04.2013, 14:58)
Йордан Войнов

Снимка: © В. Класа

Оставката на Йордан Войнов беше изискана лично от служебния премиер Марин Райков.

Министър-председателят Марин Райков поиска директорът на Българската агенция за безопасност на храните да бъде освободен, заради скандала с дезинфекцията на българо-турската граница.

Войнов, който беше излязъл в отпуска за повече от месец, подаде оставка тутакси.

"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов, според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза Райков.

Той посочи, че от основно значение е на първо място защо и как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата.

Частната фирма "Пи Еф Си", която спечели договора за т.нар. "златен гьол" на 8 март, е регистрирана два дни след сключването му. Румен Петков от БСП представи фактура, която показва, че "Пи Еф Си" взима такса за дезинфекция от 20 лева на камион, като 50% от нея остава като комисиона за дружеството.

"Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес. Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем", коментира Войнов.

Не е ясно до какви неустойки ще доведе развалянето на договора. От "Пи Еф Си" вече потвърдиха, че ще си търсят правата в съда.

Oще: агенция по безопасност на храните  бабх  йордан войнов  марин райков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2013, 19:20

2 Iveta BG | 17.04.201320:19

Така се получава, когато се провалиш при изпълнение на "политическо поръчение". Едноличното "политическо ръководство" поставя условията и се пристъпва към изпълнение. Проваляш се с дюните - заминаваш си. Проваляш се с гьола - изгаряш. Такива са изискванията към всички изпълнителни директори в това министерство. Правиш ли успешни сделки - запазваш си мястото, допуснеш ли да се разшуми - изпадаш в немилост, но финансово обезпечен.
Аз не доумявам що за обществена поръчка е проведена с този "златен гьол"? Има си ЗОП, изискват се финансови отчети за 3 години назад, за да се види че е осъществявана такава или подобна дейност /не счетоводна/, доказателства че разполагаш с необходимия квалифициран персонал, че имаш необходимото оборудване. От 8-ми до 12-ти как е направено всичко това? Отделно си има технологично време за обяваване на процедурата в Агенцита за обществени поръчки, което изисква много повече от 5 дни. Интересно, там ли пък какво е станало? И сигурно счетоводната фирма е била единственитя кандидат, то другите как да разберат при тази "супер ескпресна" поръчка? Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Живеем в страната на абсурдите. +Е нема такава държава" Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2011, 18:06

1 pepe99 | 17.04.201320:03

Ако фирмата е регистрирана два дена след търга, малко трудно ще намерят съд, който да отсъди в тяхна полза, даже и корумпиран да е. А нали уж за тези обществени търгове се изисква кандидата за изпълнител да има реализирани проекти, подобни на дадения и т.н. и фирмата да има доказан капацитет за изпълнение на поръчката...

И за какъв "натиск" става дума в заглавието? Шефа му - ресорния министър му иска оставката зада не го уволни директно, един вид "учтивост", за какъв "натиск" става дума?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани