Ще има ли четвърти здравен министър | webcafe.bg
newscafe

Ще има ли четвърти здравен министър

Webcafe.bg
08.03.2012, 10:30 (обновена 08.03.2012, 15:22)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Ако е знаел - какво е правил? Ако не е знаел - какво работи?

До седмица премиерът Бойко Борисов ще е вземе решение дали да смени здравния министър Стефан Константинов. Причината е допуснатото необосновано повишение на цените на лекарствата. Това съобщи министър-председателят по Нова телевизия.

Пред Нова Тв Борисов каза, че е възложил няколко проверки и е събрал куп документи, въз основа на които ще прецени дали Константинов е знаел какви са цените на лекарствата и дали е бил длъжен да ги знае.

"Ако не бъдем аргументирани пред обществото защо е допуснато да се вдигнат? Ако е знаел - какво е правил? Ако не е знаел - какво работи? Ще решим". Така премиерът коментира мистиката около лекарствената политика. В същото време по бTV Константинов обясни, че оторизираната от него да отговаря за лекарствената политика и отстранена от поста зам.-министър Гергана Павлова не го е информирала, че има проблем с цените.

За някои от медикаментите - 34 на брой, през 2011 г. касата е плащала 3-4 пъти по-висока цена, пропускайки цяла година да договори отстъпки. В резултат са изхарчени малко над 6 млн. лева повече пари на данъкоплатците, които са отишли при производителите на съответните лекарства. 

Помолен да коментира реплика на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, според когото здравен министър да не знае цените на лекарствата е все едно финансовият да не знае лихвите, Борисов отговори: "Дянков малко да си мълчи по тези теми, защото той трябваше да знае и за бонусите - данъчните му са засичали тези неща, но в случая се направи на добър."

Дянков и уволнената зам.-министърка на здравеопазването - Гергана Павлова, бивш мениджър от "Софарма", са единни в атаките си срещу д-р Константинов.

Премиерът призна, че правителството се справя най-слабо в сферата на здравеопазването: "Грехота е да е така, защото, чувствайки, че не се справяме добре, наливаме все повече пари там, тази година - близо 3.5 млрд. лв. и не можем да хванем как изтичат."

А по друга телевизия...

Здравният министър Стефан Константинов обяви пред bTV днес, че е подал сигнал до главния прокурор Борис Велчев заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през 2011 г. Преди дни стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година, в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на институцията. И че оторизираната от него да отговаря за лекарствената политика Гергана Павлова не го е информирала за повишения разход.

Управител на НЗОК по това време беше отстранената вече д-р Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет -  Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство - причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който информирала Константинов за високите цени на лекарствата

Министърът показа въпросния доклад в студиото на "Тази сутрин" и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата. По думите му той не е знаел за повишения разход, но отказа да отговори директно дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Бил подведен

Здравният министър показа и отговор на касата, след като изискал информация за позициите и цените, които се заплащат за лекарства, още през месец май. Поводът бил запитване на соцдепутата и бивш здравен министър Евгений Желев. В отговора на касата също не се посочвало, че има преразход. Няма и сигнал, че се купували лекарства на пределни цени.

Д-р Константинов заяви, че е разговарял с Гергана Павлова за това, че касата купува на по-високи цени, отколкото министерството, но тя го е уверявала, че има възможност да се договарят отстъпки.

"Не ме е лъгала, не ми е казвала, не сме дискутирали конкретни числа", уточни обаче Константинов.

Той обясни, че наредбата, по която трябва да се договарят лекарствата, се изготвя по предложение на Надзорния съвет и е била готова чак през август. Отстъпки обаче не били договаряни.

"Простички са нещата, явно има изгода"

"Става дума за едни 6 милиона лева, които са влезли по сметките на компании. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава", каза здравният министър. По думите му той е работил с хора, които не са му казвали цялата истина, и им се е предоверил.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е бил близък и с Нешева, и с Гергана Павлова, стана ясно от думите на д-р Стефан Константинов.

Оставката ми е в джоба, каза още министърът, като уточни, че решението дали да бъде отстранен от поста е на премиера.

Oще: бойко борисов  лекарства  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.03.2012, 01:54

2 majmuncho | 10.03.201203:29

аз не знам да е имало свествен министър на здравеопазването ... при което и да е правителство - просто в сегашното правителство коментират повече действията си (за разлика от предходните при които всичко беше "топ ноч" за пред хората, но в действителност беше даже по-зле). Определено тоя министър не става, говори много и то все глупости, определено никой няма респект от него, а изказванията му за цените на лекарствата бяха просто смешни ... искрено се надявам да го разкарва докато е време ...че не остана време ... дано намери някой поне който малко от малко да става ...че ще намери такъв който да направи нещо кардинално ... просто изглежда невероятно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.03.201218:37

Колкото и министри на здравето да смени,Бойко показва само,че няма капацитет да се занимава със сложни теми.Той може само да наказва във всички случаи,
когато си дига рейтинга.За това реалните действия на правителството му са затворени в рамките на забрани,глоби,бой и арести,връщане на пари,рязане на лентички,говорене по медиите и пътуване в чужбина.Нещо да съм пропуснал?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани