Румен Миланов вече не съветник на премиера и шеф на БОРКОР | webcafe.bg
newscafe

Румен Миланов уволнен от две места

Webcafe.bg
24.04.2012, 10:13 (обновена 24.04.2012, 15:06)
румен миланов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Румен Миланов, който е бивш шеф на НСБОП, оглави БОРКОР през февруари миналата година

Румен Миланов ще бъде уволнен и от директорския пост в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен като БОРКОР. Това се случва след като вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов го е освободил като съветник в политическия му кабинет и секретар на Съвета по сигурността.

В първото, разпространено от правителствената пресслужба съобщение до медиите вчера, се казваше, че Миланов е освободен от задълженията си като член на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов и от работата в Съвета по сигурността, "със задача да ускори и активизира работата" на БОРКОР. Към края на деня обаче бе съобщено, че на правителственото заседание днес премиерът Борисов ще внесе доклад за освобождаването на Румен Миланов и като директор на звеното. Не се посочват мотиви.

Румен Миланов, който е бивш шеф на НСБОП, оглави БОРКОР през февруари миналата година. Самото звено беше създадено през лятото на 2010г, а в края на ноември същата година кабинетът прие устройствения му правилник, с което беше дадено практически началото на работата му.

Основната задача на БОРКОР е да анализира, планира и разработва мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло.

Миналият месец от публикация на "Труд" стана ясно, че БОРКОР вече е изхарчил 2.5 милиона лева, но не работи.

Миланов обясни, че това е проект, започнат "на гола поляна" и има много работа да се свърши преди да започне да функционира. По думите му експертът от германското министерство на вътрешните работи, който е консултант, също искал първо да се "изгради къщата" и след това да се пълни със съдържание.

Причината за остраняването е по-вероятно в подготвяния закон за уреждане на сектора "Сигурност". Миланов беше шеф на работната група, която го съставя и участва в писането на Концепцията за реформи в спецслужбите. В края на март той съобщи, че сред лансираните от него идеи е нов силов вицепремиер, различен от вътрешния министър, който да се грижи за координацията между спецслужбите, без непосредствено да се намесва в работата им.

Идеята не се хареса на МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков определи проекта на закон за сигурност като неразумен, "нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции". Миланов от своя страна заяви, че Вучков се позовава на "чернова" на законопроекта.

По информация на в. "Преса" обаче, цитирал премиера, Миланов е оказвал натиск върху новото ръководство на Националната разузнавателна служба да не пуска доклада, уличаващ в злоупотреби отстранения преди седмица съветник на премиера Кирчо Киров (който по-рано оглавяваше разузнаването). Киров започна работа в политическия кабинет на Бойко Борисов на 1 февруари тази година, след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба. Мотиви за отстраняването му не бяха посочени. Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев обяви, че Киров е проверяван за финансови нарушения в разузнаването, извършени по негово време.

Отстраняването на Миланов става малко преди Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, насрочен за утре. Там трябва да се обсъжда именно концепцията за реформа в специалните служби.

Oще: боркор  румен миланов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани