След като се излезе от кризата, примерно през 2014-2015 г., може постепенно да се увеличава вноската за пенсия, смята управителятя на НОИ Христина Митрева | webcafe.bg
newscafe

Вноската за пенсия може да расте след 2014 г.

Webcafe.bg
22.06.2010, 12:31 (обновена 22.06.2010, 13:27)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Намаляването на осигуровките с 2% от началото на тази година се оказа грешка, смята управителят на НОИ Христина Митрева

Вноската за пенсия може постепенно да се увеличава едва след като излезем от кризата - примерно през 2014-2015 г. Така смята управителят на НОИ Христина Митрева. 

"Разбира се, тя няма да достигне размерите, от които започнахме - 32%, но трябва да се увеличава. Примерно да се увеличи с до 6% постепенно в годините. Това увеличение може да отиде и във втория стълб, там където са индивидуалните партиди на хората", каза Митрева по БНТ.

Според нея догодина трябва да се увеличат и доходите, и пенсиите. "И то изпреварващо - защото при 2 години задържане на доходите в 2009 и 2010 г., ако се случи и в 2011-а, това вече няма да е добре за хората, които работят и създават национален продукт и второто нещо - ще се създаде социално напрежение", каза директорът на НОИ.

Митрева заяви, че намаляването на осигуровките с 2% от началото на тази година се оказало "до известна степен грешка" и не е изпълнило целите си.

"Смяташе се, че в криза това намаление на вноските с 2% процента може да доведе до запазване на работни места и до запазване на доходите на хората, които работят в момента. За съжаление и този път не се случи. Нито се запазиха работни места, нито пък доходите на работещите. Статистиката показа, че това не беше добра мярка и критиката на синдикатите, на част от опозицията, са основателни", заяви управителят на НОИ.

Понижаването на осигуровките с до 5% беше обещано в предизборната програма на ГЕР още през май 2009 г. с мотива, че "ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места".

Според Митрева обаче правителството е разбрало, че не трябва да има по-голямо намаление на вноските. "Намаляването до известна степен беше грешка, защото не се прецени, че с това демографско състояние в България, което ще се влошава още в годините, понижаването на вноските означава много по-малко приходи в системата, а в същото време много повече разходи", каза тя.

Oще: бизнес  герб  доходи  нои  осигуровки  пенсия  работодатели  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани