Плевнелиев даде още седмица отсрочка за безвластието | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев даде още седмица отсрочка за безвластието

Webcafe.bg 29.10.2014, 09:42 (обновена 29.10.2014, 10:29)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Почти месец след изборите президентът реши да чуе партиите

Връчването на мандата за съставяне на новото правителство ще се отложи с поне една седмица заради обявеното днес намерение на президента Росен Плевнелиев да проведе нов кръг индивидуални политически консултации по своя инициатива.

Срещите с партиите ще се проведат в четири последователни работни дни между 31 октомври (петък) и 5 ноември (сряда). Консултациите ще започнат от най-малката парламентарна сила АБВ и ще приключат с ГЕРБ, като на ден се предвиждат срещи с по две групи.

Едва след това държавният глава смята да връчи и първият проучвателен мандат за съставяне на правителство, който по конституция се пада на най-голямата парламентарна сила, ГЕРБ.

Дотогава служебното правителство на проф. Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев, ще продължи да изпълнява функциите си.

По всяка вероятност от него ще зависи и вземането на решение за бъдещето на КТБ, тъй като в близките дни се очаква Българската народна банка да обяви дали ще отнеме лиценза на банката след осчетоводяването на загубите от необезпечени кредити, регистрирани по време на специалния надзор.

Консултации без край

Не е ясно какво се очаква да се постигне с новия консултативен маратон - три седмици след като резултатите от изборите станаха ясни.

Междувременно ГЕРБ успя да проведе два кръга от преговори за съставяне на правителство и стесни кръга на възможните партньори до четири групи, от които АБВ и БСП отпаднаха по собствено желание. Позициите на основните сили също бяха обявени, а нагласата на мнозинството от политическите групи беше, че кабинет може да се състави само с първия проучвателен мандат.

Политическите консултации по инициатива на президента бяха наложени като формат за вземане на решения по време на правителствената криза и сътресенията около КТБ в края на юни и началото на юли. Те не са законово регламентирани за разлика от Консултативния съвет за национална сигурност.

Последното заседание на КСНС беше на 17 юни, но то беше последвано от поредица нови политически консултации в президентството, на които участваха не само представителите на парламентарните сили, но и партии с новоизбрани евродепутати (ББЦ и РБ), управителят на БНБ Иван Искров, и дори главният прокурор Сотир Цацаров.

Тупкане на топката

Изненадващото решение на президента дава още седмица време за преговори на бъдещия мандатоносител, който се опитва да събере мнозинство около групата си от 84 народни представители.

Въпреки видимия напредък през изминалата седмица след втория кръг преговори между ръководствата на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, коалиционно споразумение не беше постигнато заради промяна на позицията на ГЕРБ спрямо нежеланието на ПФ да участва в кабинета със свои представители.

След среща на лидерско ниво в Народното събрание във вторник Бойко Борисов внесе нов елемент в блокирането на процеса, като предложи съставяне на кабинет на малцинството между ГЕРБ и Реформаторите, който привидно получи подкрепа от съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Меглена Кунева.

Часове по-късно от коалицията обявиха, че не са съгласни да участват в правителство без ясно мнозинство и поискаха да бъдат свикани тристранни преговори между тримата потенциални партньори в бъдещото управление.

Oще: 43 нс  герб  избори  мандат  правителство  преговори  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.