Премиерът Бойко Борисов се среща днес с представители на Българския лекарски съюз | webcafe.bg
newscafe

Бойко Борисов придумва лекарите да не се бунят

Webcafe.bg
05.10.2010, 11:19 (обновена 05.10.2010, 11:44)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Премиерът Бойко Борисов ще се опита да склони лекарите да не вдигат протести - те пък искат да ги "подслони" вицепремиерът Цветан Цветанов

Дали на 15 октомври ще започне безсрочен протест на медиците ще се реши днес, когато от Българския лекарски съюз (БЛС) очакват премиерът Бойко Борисов да отиде при тях и да сложи подписа си под конкретни ангажименти.

Досега премиерът на няколко даваше устни обещания, че всичко ще се оправи, ще има повече пари и те ще се плащат навреме.

Освен това гилдията има и ново искане: здравеопазването да бъде отнето като ресор от финансовия министър Симеон Дянков и да мине под крилото на другия вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов. Причината: Дянков доказал своята невъзможност да ръководи ресора.

"Нормално е в криза финансовите министри винаги да са мишена. Ако дадем пари - сме подложени на натиск, ако не - сме стиснати. Но финансовите решения винаги се взимат от финансовите министри, не от вицепремиера", коментира Дянков исканията на лекари здравеопазването да бъде прехвърлено като отговорност на Цветанов. "Здравето на всички ни е нужно. Нито моето здраве си давам, нито на Цветанов, който има толкова много работа, са му нужни повече задачи", обясни Симеон Дянков.

Може да има и споразумение, и протести

Не всички лекари обаче смятат, че ще се стигне до споразумение. "Днешният извънреден Национален съвет на БЛС няма да има правомощия да отменя решенията за лекарски протести, взети по-рано", обясни по БНР д-р Диана Чинарска, член на Управителния съвет на съюза.

По повод очакваното отлагане на протестите на медиците, обвързвано с ангажиментите, които се смята, че премиерът Борисов ще поеме към лекарите днес, Чинарска заяви: 

"Големи регионални районни лекарски колегии категорично заявяват не участие в такива договорки. Първо, дали ще имаме кворум на този Национален съвет и второ много трудно ще се стигне до такова подписване на споразумение. И какво цели това споразумение? Дали няма да се стигне до разцепване вътре на Лекарския съюз или до неговото закриване, защото колегите, не изключвам възможността, да поискат и оставка на Управителния съвет на БЛС." 

Oще: блс  бойко борисов  здравеопазване  лекари  министър на финансите  преговори  премиер  протести  симеон дянков  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани