БСП иска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова | webcafe.bg
newscafe

БСП иска оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова

Webcafe.bg
14.09.2010, 17:29 (обновена 15.09.2010, 08:05)
Анна-Мария Борисова

Снимка: © BGNES

БСП иска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова и тримата й зам.-министри заради злоупотреба с европейски средства и корупция.

БСП иска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова и тримата й зам.-министри заради злоупотреба с европейски средства и корупция. Това обяви на пресконференция лидерът на левицата Сергей Станишев.

Той напомни за подготвени търгове за европейски пари по оперативна програма "Регионално развитие" за около 147 млн.лв. Според него става ясно, че техническите спецификации и условията за провеждане на тези конкурси се определят не от Министерството на здравеопазването и държавата, а от частна фирма.

Станишев обяви, че БСП ще сезира прокуратурата по случая. Това е мащабен скандал, свързан с конфликт на интереси и облагодетелстване от политическото ръководство на министерството, заяви той.

Социалистите обвиниха здравния министър Борисова в злоупотреба, тъй като от 1 септември на сайта на министерството е публикувана промяна в позитивния лекарствен списък, с която доставчиците на лекарствени продукти се задължават да правят клинични изпитвания на медикаментите, независимо че може да са на пазара от десет години.

В същото време съпругът на Борисова бил съсобственик във фирма за такива изследвания със съпруга на председателя на комисията по позитивния лекарствен списък Русанка Ковачева.

Депутатът на БСП Мая Манолова коментира, че заемайки високи позиции в Министерството на здравеопазването, Борисова и Ковачева променят правилата, за да ползват фирмата на техните съпрузи.

Манолова уточни, че фирмата е Център за клинични изследвания "Олбрайт" ООД, регистрирана е на адреса на министър Анна-Мария Борисова, която доскоро също е била съдружник в нея.

Според Манолова се обявяват тръжни процедури с нагласени параметри за определени фирми. Тя посочи купуване на компютърен томограф за болницата в Русе миналата година, като председател тогава на тръжната комисия е председателят на здравната комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ).

Манолова добави, че не е ясно как се определят болниците, които трябва да получат съответна апаратура по европейската програма, и изрази недоумение защо болницата в Монтана получава онкооборудване, след като онкодиспансерът е във Враца. Тя поясни, че отговорност за злоупотребите с европейски пари трябва да носи зам.-минстърката с този ресор Десислава Димитрова.

Преди да заеме поста зам.-министър, Гергана Павлова, чийто ресор е лекарствената политика, е работила на отговорна позиция във фирма доставчик на лекарства "Софарма трейдинг" и е в тежък конфликт на интереси, коментираха още от БСП.

За третия зам.-министър доц. Иван Миланов скоро стана известно, че има милиони по банковите си сметки, получени от клинични изпитвания, които си е възложил сам в качеството си на шеф на психиатричната клиника "Свети Наум".

Oще: анна-мария борисова  европейски средства  здравеопазване  корупция  оставка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.