ГЕРБ се връща в парламента за Изборния кодекс | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ се връща в парламента за Изборния кодекс

Webcafe.bg
17.06.2013, 14:51 (обновена 17.06.2013, 16:29)
Цецка Цачева

Снимка: © Sofia photo agency

Цецка Цачева твърди, че ГЕРБ нямали нищо общо с протестите

ГЕРБ иска спешни промени в Изборния кодекс, оставка на премиера Пламен Орешарски, защото неговото правителство е управлявано задкулисно, и предсрочни парламентарни избори. Това бе обявено на пресконференция от бившия председател на парламента Цецка Цачева.

ГЕРБ обмисля да внесе вот на недоверие към правителството заради реформите в сектор „сигурност". От самото начало партията на Бойко Борисов твърди, че преместването на ГДБОП в ДАНС създава политическа полиция. Назначението на Делян Пеевски за шеф на службата е накарало ГЕРБ да поиска пълна прозрачност за това чия номинация е той, въпреки че силно се съмнява да научи истината.

Все пак, депутатът Димитър Главчев обяви, че съпартийците му нямали нищо против личността на Пеевски, но не могли да приемат начина, по който бе избран за шеф на ДАНС - като извънредна точна в програмата за работа на парламента, за 15 минути и без дебат.

ГЕРБ ще се върне в пленарната зала на парламента, за да работи за промяна в Изборния кодекс, чието последно прекрояване направиха именно те. Причината е, че партията не иска бъдещите предсрочни избори, каквито е убедена, че ще има, да се проведат по същите правила.

„Ще настояваме да бъдат чути онези предложения на протестиращи граждани - конкретно по промяна на предизборното законодателство. Ако се отиде на избори с тези правила, е много вероятно да се повтори конфигурацията от 42-ото Народно събрание, което няма да бъде приемливо от гражданите", разясни тя.

Утре ГЕРБ ще внесе предложение за създаване на временна парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс, в която да има възможно най-широко участие. „Ще настояваме да бъде създаден мандат за гласуващите наши сънародници извън страната, за да не се стига до преразпределение на техните гласове", съобщи Цачева.

Нещо повече, бившите управляващи прегърнаха една стара идея на протестиращите - свикване на Велико народно събрание. Тъй като за целта са нужни гласовете на 2/3 от депутатите, ГЕРБ очевидно трябва да има квалифицирано мнозинство в бъдещия парламента, за да го направи.

Междувременно заместник-председателят на парламента Мая Манолова организира среща с представители на протестиращите именно за промяна в Изборния кодекс. Това ще стане още утре, като се разбра, че е по заръка на премиера Пламен Орешарски.

Oще: герб  изборен кодекс  избори  оставка  пламен орешарски  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2013, 22:19

3 Марин Станев | 18.06.201312:43

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

ОТВОРЕНО ПИСМО С ПРИЛОЖЕНИЕДо Президента на Р. България – Росен Плевнелиев
Председателя на 42-то Народно събрание - Михаил Миков
Министър председателя на Р. България – Пламен Орешарски

Уважаеми господа,
Съюзът на българските избиратели е право защитна организация, която активно работи за извоюване, утвърждаване и устояване правото на СУВЕРЕНА в българската държава - българският народ, единствен да дава, контролира и отнема ВЛАСТ.
Ние подкрепяме и активно участваме в справедливите протести срещу двадесет и три годишния тотален геноцид наречен „ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ”; Срещу ГЛУХАТА, БЕЗХАБЕРНА И КОРУМПИРАНА ВЛАСТ на ПАРТИЙНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ; Срещу властващата ЖЕСТОКАТА, БРУТАЛНА И НЕПОКЛАТИМА МАФИЯ!
Солидарни сме с борбата за смяна на господстващата порочна политическа система и непрекъснатото възпроизвеждане на наложеното партийно- олигархично политическо статукво. Заедно с това твърдо сме убедени и влагаме всичко тази смяна да бъде: ДЪРЖАВА НА ГРАЖДАНИТЕ! Тази смяна никога няма да настъпи ако протестите отново доведат до избори провеждани с козметични промени на старите изборни правила създадени от тези , които са на власт и искат власт. Затова отново приложено към настоящото писмо предлагаме нашият проект за Народния вот /Правилата на избора/ приет на Първото национално събрание на Съюза българските избиратели през 2006 година и последователно предоставен през годините до днес на Президентството, на 40-то и на 41-то Народно събрания. Предоставяйки отново този проект НАСТОЯВАМЕ той заедно с предложенията на протестиращите да бъде основа за широко обсъждане, което Вие като Президент на Р. България да организирате в най-скоро време. Жизнено необходимо е най-после ПРАВИЛАТА НА ИЗБОРА ДА СА ДЕЛО НА САМИТЕ ИЗБИРАЩИ!


Проект.
НАРОДНИЯТ ВОТ
/ПРАВИЛАТА НА ИЗБОРА/
ИЗБОРЪТ,
ДЕМОКРАЦИЯТА И
ОРГАНИЗИРАНОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО

Човешкото общество /за разлика от животинското стадо/ е изградено изцяло на основата на интереси : интереси на личността, интереси на семейство то, интереси на рода, интереси на етноса, интереси на нацията, обществени интереси.
Интересите пораждат отношения – отношения между личностите,
отношения между групите, отношения между етносите, отношения между народите, обществени отношения.
Обществените интереси и Обществените отношения са най-висшата форма на проявление на човешката същност. Те изразяват най-човешкото у човека – способност да ИЗБИРА - живот за себе си, живот за другите. А от зрелостта и мащабите на този избор в най-голяма степен зависи развитието и усъвършенстването на човечеството.
От тази гледна точка се налага целенасочено управление. Развитието на човешкото обшество преминава през различно по своята същност, цели и значение
управление, в условията на коeто се осъществява способността на човека да избира. Исторически най- значими са диктатурата и демокрацията.
В това отношение осъществяването на избора при реално демократично управление и организирано гражданско общество е грандиозна крачка напред!
Дълбоката същност и прогресивният характер на демокрацията в условия на организирано гражданско общество, се изразява в постигането на стабилен баланс и висока степен на справедливост при реализацията на обществените инте-
реси с активно участие на цялото общество.
„Преходът” към демокрация в развитието на българското общество след 1989 година за пореден път доказва порочността и безпереспективността на господстващата партийно-политическата система на управление на обществото. Епохата на нейното господство е епоха на диктатура, демагогия и нищета. Епоха, в която демокрацията /народовластието/ само се декларира, а властта се осъществява ОТ и ВЪВ интерес на определени партийно-политически и
икономически групировки. Всъщност “преходът” се оказа поредната подмяна на един вид диктатура с друг вид диктатура. От диктатура на еднопартиен политически субект, брутално и безцеремонно се наложи диктатура на монолитно изградена многопартийна политическа класа. В резултат на това, върховната законодателна институция на българското общество /Народното събрание/, вместо работеща институция на народовластието, преднамерено стана придатък и инструмент в ръцете на тази политическа класа за реализиране на собствените й интереси. Законодателството и държавната власт, вместо да се осъществяват в интерес на България и нейните граждани, целенасочено обслужват интересите на чужди икономически и политически субекти. Узорпирала целият властови ресурс в държавата, политическата класа затлачи демократичното развитие на българското
общество и наложи диктатура на олигархична основа.
ИЗБОРЪТ, за устройство и управление на обществото беше избор на партийна идеология, на тяснопартийни, корпуративни и лични интереси. Избор на “приоритети”, определени от външни политически и икономически субекти и техните интереси. В тази насока българската “политическа класа” изпълняваше и изпълнява безупречно ролята си на предан техен слугинаж, потъпквайки българските национални интереси, народния и държавния суверенитет. Прилагайки принципите на разделението и противопоставянето, тя майсторски успяваше и успява да въведе в заблуждение собствения си народ и да го управлява пряко неговата воля и интереси.
Грубо и безцеремонно поитъпквайки Конституцията на Р. България, превърна исконното човешко право на избор в своя превилегия и практика.
Изборите и правилата за тяхното провеждане станаха изцяло дело на тези които са на власт и искат власт!
Българските граждани н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2013, 22:19

2 Марин Станев | 18.06.201312:41

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

ОТВОРЕНО ПИСМО С ПРИЛОЖЕНИЕДо Президента на Р. България – Росен Плевнелиев
Председателя на 42-то Народно събрание - Михаил Миков
Министър председателя на Р. България – Пламен Орешарски

Уважаеми господа,
Съюзът на българските избиратели е право защитна организация, която активно работи за извоюване, утвърждаване и устояване правото на СУВЕРЕНА в българската държава - българският народ, единствен да дава, контролира и отнема ВЛАСТ.
Ние подкрепяме и активно участваме в справедливите протести срещу двадесет и три годишния тотален геноцид наречен „ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ”; Срещу ГЛУХАТА, БЕЗХАБЕРНА И КОРУМПИРАНА ВЛАСТ на ПАРТИЙНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ; Срещу властващата ЖЕСТОКАТА, БРУТАЛНА И НЕПОКЛАТИМА МАФИЯ!
Солидарни сме с борбата за смяна на господстващата порочна политическа система и непрекъснатото възпроизвеждане на наложеното партийно- олигархично политическо статукво. Заедно с това твърдо сме убедени и влагаме всичко тази смяна да бъде: ДЪРЖАВА НА ГРАЖДАНИТЕ! Тази смяна никога няма да настъпи ако протестите отново доведат до избори провеждани с козметични промени на старите изборни правила създадени от тези , които са на власт и искат власт. Затова отново приложено към настоящото писмо предлагаме нашият проект за Народния вот /Правилата на избора/ приет на Първото национално събрание на Съюза българските избиратели през 2006 година и последователно предоставен през годините до днес на Президентството, на 40-то и на 41-то Народно събрания. Предоставяйки отново този проект НАСТОЯВАМЕ той заедно с предложенията на протестиращите да бъде основа за широко обсъждане, което Вие като Президент на Р. България да организирате в най-скоро време. Жизнено необходимо е най-после ПРАВИЛАТА НА ИЗБОРА ДА СА ДЕЛО НА САМИТЕ ИЗБИРАЩИ!


Проект.
НАРОДНИЯТ ВОТ
/ПРАВИЛАТА НА ИЗБОРА/
ИЗБОРЪТ,
ДЕМОКРАЦИЯТА И
ОРГАНИЗИРАНОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО

Човешкото общество /за разлика от животинското стадо/ е изградено изцяло на основата на интереси : интереси на личността, интереси на семейство то, интереси на рода, интереси на етноса, интереси на нацията, обществени интереси.
Интересите пораждат отношения – отношения между личностите,
отношения между групите, отношения между етносите, отношения между народите, обществени отношения.
Обществените интереси и Обществените отношения са най-висшата форма на проявление на човешката същност. Те изразяват най-човешкото у човека – способност да ИЗБИРА - живот за себе си, живот за другите. А от зрелостта и мащабите на този избор в най-голяма степен зависи развитието и усъвършенстването на човечеството.
От тази гледна точка се налага целенасочено управление. Развитието на човешкото обшество преминава през различно по своята същност, цели и значение
управление, в условията на коeто се осъществява способността на човека да избира. Исторически най- значими са диктатурата и демокрацията.
В това отношение осъществяването на избора при реално демократично управление и организирано гражданско общество е грандиозна крачка напред!
Дълбоката същност и прогресивният характер на демокрацията в условия на организирано гражданско общество, се изразява в постигането на стабилен баланс и висока степен на справедливост при реализацията на обществените инте-
реси с активно участие на цялото общество.
„Преходът” към демокрация в развитието на българското общество след 1989 година за пореден път доказва порочността и безпереспективността на господстващата партийно-политическата система на управление на обществото. Епохата на нейното господство е епоха на диктатура, демагогия и нищета. Епоха, в която демокрацията /народовластието/ само се декларира, а властта се осъществява ОТ и ВЪВ интерес на определени партийно-политически и
икономически групировки. Всъщност “преходът” се оказа поредната подмяна на един вид диктатура с друг вид диктатура. От диктатура на еднопартиен политически субект, брутално и безцеремонно се наложи диктатура на монолитно изградена многопартийна политическа класа. В резултат на това, върховната законодателна институция на българското общество /Народното събрание/, вместо работеща институция на народовластието, преднамерено стана придатък и инструмент в ръцете на тази политическа класа за реализиране на собствените й интереси. Законодателството и държавната власт, вместо да се осъществяват в интерес на България и нейните граждани, целенасочено обслужват интересите на чужди икономически и политически субекти. Узорпирала целият властови ресурс в държавата, политическата класа затлачи демократичното развитие на българското
общество и наложи диктатура на олигархична основа.
ИЗБОРЪТ, за устройство и управление на обществото беше избор на партийна идеология, на тяснопартийни, корпуративни и лични интереси. Избор на “приоритети”, определени от външни политически и икономически субекти и техните интереси. В тази насока българската “политическа класа” изпълняваше и изпълнява безупречно ролята си на предан техен слугинаж, потъпквайки българските национални интереси, народния и държавния суверенитет. Прилагайки принципите на разделението и противопоставянето, тя майсторски успяваше и успява да въведе в заблуждение собствения си народ и да го управлява пряко неговата воля и интереси.
Грубо и безцеремонно поитъпквайки Конституцията на Р. България, превърна исконното човешко право на избор в своя превилегия и практика.
Изборите и правилата за тяхното провеждане станаха изцяло дело на тези които са на власт и искат власт!
Българските граждани н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 18.06.201302:41

Да ви уеба и в ГРОБ. Спешни промени трябвало в изборния кодекс да се направят!
За 4 години що не ги направихте като бяхте на власт и ви беше толкова спешно? Много щастлив
Тея взимат хората съвсем на ташак, не всички сме като тях дебили.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани