БХК: Опазването на човешките права у нас се влошава | webcafe.bg
newscafe

БХК: Опазването на човешките права у нас се влошава

Webcafe.bg
31.03.2011, 17:32 (обновена 31.03.2011, 17:44)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Значително влошаване на ситуацията с човешките права през 2010 г. в почти всички сфери регистрираха от Българския хелзинкски комитет (БХК)

Значително влошаване на ситуацията с човешките права през 2010 г. в почти всички сфери регистрираха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Организацията отчете резултатите от годишния доклад по време на пресконференция в БТА.

От БХК подчертаха, че влошаването на ситуацията с правата на човека се забелязва в много сфери, но най-видимо е при защитата от намеса в личния живот чрез произволно подслушване и завишено прилагане на СРС-та и следене на електронните комуникации.

Правозащитниците посочиха и че полицейските служители много често превишават правата си и злоупотребяват със сила и помощни средства. Подобрение в ситуацията от Българския хелзинкски комитет отбелязват единствено в сферата на защита правата на децата.

Един от основните проблеми според комитета е неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека. В края на 2010 г. България е била една от страните-членки на СЕ с най-голям брой неизпълнени решения на Съда на човек от населението

Увеличени са честотата и произволът в използването на СРС-та от службите за сигурност. Според Маргарита Илиева Законът за специалните разузнавателни средства и НПК не предоставят адекватните гаранции срещу произвол при подслушването на телефонните разговори и тайното следене на други комуникации на гражданите. Дефектите на законодателната рамка, регулираща използването на СРС, доведоха до масови злоупотреби с подслушвания на граждани, смятат от от БХК.

Освен това Илиева посочи, че за седма поредна година не се реформира законът за МВР, който позволява употреба на огнестрелно оръжие с потенциален смъртоносен изход при задържане на неопасно лице, заподозряно дори в дребно престъпление. Този закон е в конфликт с международното право относно правото на живот и защитата от нечовешко и унизително отношение.

Според БХК органите на реда нееднократно са нарушили закона, прибягвайки до изтезания, нечовешко или унизително отношение спрямо хора, задържани по подозрения за извършени престъпления. От БХК изтъкнаха също така, че условията в много от затворите и следствените арести все още са унизителни. Положението там е влошено сериозно.

Освен това рязко е увеличен броят на задържаните в следствените арести. Красимир Кънев съобщи, че броят на обвиняемите в следствените арести за 2008 г. е 723 като за сравнение през миналата година техният брой е 1283 души. Той посочи като притеснителен и факта, че съдебната власт, която би трябвало да е независима, беше подложена на атаки от страна на политическото ръководство на МВР и високопоставени представители на правителството.

От БХК определиха като силно притеснителна промяната в НПК, която дава възможност за постановяване на осъдителна присъда само въз основа на данни от СРС и свидетел с тайна самоличност.

В доклада си БХК посочва и че НС е посегнало на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) чрез нападки и намаляване на броя на членовете на състава на комисията. От комитета припомнят, че мандатът на настоящия състав на комисията е изтекъл миналата година, но парламентът и президентът бездействат и не определят нови членове.

Друг негатив според БХК е продължаващото действие на Закона за вероизповеданията, който според тях е рестриктивен и дискриминационен. Прилагането на закона е довело до сериозни нарушения на религиозните права на вярващите мюсюлмани например, посочи Красимир Кънев.

От БХК посочват в доклада си, че правните гаранции и практическите възможности за упражняване правото на убежище и международна закрила у нас са претърпели значително отстъпление. Настъпило е влошаване на достъпа на чужденците, нуждаещи се от международна закрила, коментират от комитета.

Правозащитниците изтъкват, че за поредна година в България не са предприети никакви действия за изграждане на държавен орган по джендър равнопоставеност. Освен това те осъждат факта, че България е единствената страна, която не признава под никаква форма фактическото съжителство между лица от еднакъв пол.

От БХК са категорични, че е налице неадекватен съдебен контрол върху настаняването в домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни и в кризисните центрове за деца, станали жертви на трафик на хора. Липсва съдебен контрол и при настаняванията в социални домове за възрастни, коментират от БХК.

 

Oще: бхк  влошаване  права на децата  човешки права 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2011, 17:23

1 emergesync | 31.03.201121:36

По-скоро заглавието трябва да се смени на "БХК преотктри колелото" . Единствено който не е говорил с униформен полицай, няма да се съгласи ,че всичките са вулгарни, с високо самочувствие и в по-повечето случаи откровено глупави. Което навява асоциации за милиционерите от едно време. Не съм толкова възрастен, за да имам голям опит преди '89 , но тогава 'милиционер' беше нарицателно за глупак. Искрено се надявам в момента да има дори и лека промяна.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани