БАН завзе образователното министерство | webcafe.bg
newscafe

БАН завзе образователното министерство

Webcafe.bg, по Фокус и БГНЕС
30.01.2013, 10:58 (обновена 30.01.2013, 12:07)
академик стефан воденичаров

Снимка: © Bulgaria on air

Шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров ще стане и министър на образованието. Това обяви премиерът Бойко Борисов. По думите на министър-председателя, шефът на БАН ще си вземе отпуск от академията.

„Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца Фонд „Научни изследвания" да заработи както трябва", обясни Борисов. Той добави, че учените не трябва „да се замерят с рецензия и корупция", а да се съсредоточат върху иновациите. Премиерът изрази мнение, че даже опозицията ще подкрепи кандидатурата на акад. Воденичаров.

Борисов не пропусна да сподели и мнението си за предишния образователен министър Сергей Игнатов. По думите му бившият ректор на НБУ е свършил доста полезна работа по отношение на Закона за средното образование и оперативните програми. Въпреки това, натежали забавянето и опитите на Игнатов да спори с премиера след приключването на проверката във ФНИ.

„За мен винаги е виновен този, който е там, за да контролира и организира дейността. Разбира се, и закона, и поправки в него трябва да се направят, защото прекият контрол не е негов, но след като по негово предложение се назначават отговорните хора в борда като председател на борда, като изпълнителен директор - можеше да отреагира още в началото на месец януари. Не го направи - това е причината да се разделя с него", обясни Бойко Борисов.

Бъдещият министър Воденичаров обясни защо е приел предложението да оглави МОМН: „Защото си мисля, че това, че сме бедни и малко консумираме - това е, защото не произвеждаме достатъчно. Без образование, без наука, без иновации, ние не можем да увеличим нашия потенциал. Освен това от около 4 млн. работоспособно население, около 3 млн. са хората, заети в производството".

Акад. Воденичаров е бил зам.-председател на Българското ядрено дружество при основаването му през 1991 г. Ученият е председател на комитета за защита на АЕЦ "Козлодуй", а беше и част от Инициативния комитет в защита на АЕЦ "Белене".

Това е поредната рокада в ресор „Образование и наука" след скандала с Фонд „Научни изследвания". Предишният просветен министър Сергей Игнатов беше уволнен на 28 януари, след като външна проверка установи голям брой нарушения във фонда. В същия ден оставка подаде и управителят на ФНИ Христо Петров. От фонда съобщиха днес, че и председателят на Изпълнителния съвет Рангел Гюров е подал своята оставка.

Скандалът гръмна в края на миналата година, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта.

Учени обявиха, че значима част от класираните проекти са със спорни качества, както и че са на фирми и колективи, близки до председателя на научния форд проф. Рангел Гюров, който е с професура от Ангола и преподавател в Нов български университет, чийто ректор беше просветният министър.

Българската академия на науките подкрепи недоволството на учените, които организираха няколко протеста.

Oще: бан  монм  рангел гюров  сергей игнатов  стефан воденичаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2013, 09:10

4 Spartak Popov | 31.01.201309:10

Този феодален старец на какво разчита ? На късогледството и глупостта на народа, разбира се. Защото само глупав народ като българския може да приеме такива радикални "промени" в някой човек. Сигурен съм, че на изборите това влечуго ще води някоя областна листа на ГЕРБ.Преди малко едни скудоумци "дебатираха" за избора му по БНТ, с което само доказаха тезата, че ББ си избира министрите от противниковия лагер - спомнете си двамата министри на здравето, които преди това бя-ха лидери на лекарския съюз, министъра на правосъдието, която беше начело на правозащитна орга-низация, министъра на труда и др. СПОМНЕТЕ СИ КАКВО БЯХА ПРЕДИ И КАКВО СТАНАХА СЛЕД КАТО ВЛЯЗОХА ВЪВ ВЛАСТТА НА ВЛАСТЕЛИНА НА МУТРИТЕ !!! СТАНАХА АБСОЛЮТНИ ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ НА ЕДРО КАТО ПАТРОНА СИ. Това академиче /само българско разбира се/ не само, че няма чест и достойнство - ще седи до" икономическия гений на пре-хода" - С. Дянков, все едно че нищо не се е случило преди по-малко от 2 години, когато не само ги оплю, но им отряза и парите за години напред, ще седи и до фалшификатора на референдума - Цв.Цв., който и той инициира, но и ще седи редом до всички други откровени лъжци - цялото правителство, вкл. и чучела като Миро. ЗАТОВА И СЪГЛАСИЕТО МУ, да заеме този пост, НЕ САМО Е СТРАННО, НО И НЕОБЯСНИМО, ТЪЙ КАТО НА ПРАКТИКА ВЛИЗА В МУТРЕНСКО ОБЩЕСТВО /общност детерминирана от самия МС/. Смятам, че той е достоен продължител на делото на "видния" историк и доносник Б.Д., който пристана на много партии с цел да влезе във властта. А може би и той е бил доносник като предтеча си ? Кой знае, освен Цв.Цв. разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

3 buba | 31.01.201300:57

бития - бит...

бюджета за догодина е направен, парите във фонда - раздадени, що да не му врътнат един популистки цирк вече
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 30.01.201321:11

КОЙ Е СТ ВОДЕНИЧАРОВ?
Ст Воденичаров е известен в т.нар. научни среди, като можеби най-големия хитрец и тарикат. Своего рода бизнесмен-мошеник в науката. Както 90% от научните началници в БАН, той и преди и сега се занимава с преливане от пусто в празно, създава научна халтура, поднесена в бомбастична опаковка. Основното му занимание обаче е създаване на контакти в научнотехнологичната общност, трансфер на идеи и парични потоци. Както всички главни научни началници в БАН, той не само е червен до мозъка на костите си, но и спада към т. нар. "чугунени глави", които възгледи обаче грижливо крие в по-тесен кръг, тъй като е хитър като лисица. Както всички големи научни началници в БАН и той е обвързан със службите, но за него се твърди, че е от малцината пряко обвързани с руските/съветски служби.Напоследък една от основните му дейности е инфилтрация в технологични програми на НАТО, където предлага проекти за "умни" мини срещу хеликоптери и/или кораби , а същевременно и"вълшебни брони" също за хеликоптери - пак примитивна халтура, поднесена по екстравагантен начин, но засега натовци изглежда кълват...Институтът по металознание към БАН е нещо като негово феодално владение от години. Тук е базата за всички негови "операции", най-богатия институт на БАН.Обеща на БАН-ските началници блестящи перспективи и планини от пари за харчене..., затова го избраха с такова мнозинство, въпреки че има и много врагове (повечето завистници) в "научните среди"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 30.01.201317:09

Бойко Борисов се сети да поразрита наоколо. Поддавал се бил на натиск - то туй хубо, ама за съжаление само преди избори. Значи или трябва още натиск, или избори по-често.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани