Ще подпиша указите за назначенията на новите генерали, защото не съм аз този, който прави на инат, каза Георги Първанов | webcafe.bg
newscafe

Президентът не се инати - дава лампазите за 6 май

Webcafe.bg
25.04.2010, 15:18 (обновена 25.04.2010, 16:28)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Георги Първанов демонстрира сговорчивост - ще подпише указите за генералите така както искат военните. Все пак за посланиците с Борисов и Младенов постигнаха пълно единодушие...

Президентът Георги Първанов обяви днес, че ще подпише указите за повишенията на новите генерали с думите: "...Не съм аз този, който прави инат. По-скоро от другата страна има подобно поведение".

След извънредното заседание на парламентарната комисия по отбрана в петък стана публичен спорът между Първанов и военния министър Аню Ангелов заради забавени повишения в чин в армията по случай предстоящия празник 6 май.

В петък след заседанието Ангелов заяви, че Първанов блокира висшите назначения заради отказа на генералитета да бъде повишен негов съветник. При гласуване от Съвета на генералите само двама подкрепили повишението на Николов от контрадмирал във вицеадмирал.

"Намирам за неуместно като форма на политически натиск опитът да се ангажира парламентарна комисия в целия този процес, в който по Конституция и закони участват правителството и президентът", коментира държавният глава.

Георги Първанов заяви, че първоначално Аню Ангелов е предложил с указа, определящ длъжностната структура във военното командване, да се свали нивото на началниците на видовете въоръжени сили от генерал-лейтенант на генерал-майор. "С това беше направен опит за сериозна промяна в състава на военното ръководство. За тази своя идея министърът не говори нищо", каза Първанов.

Подобна стъпка била направена и с предложенията за конкретните повишения, с което се отивало към "генерална подмяна" на състава на висшето военно командване. "След категоричната ми реакция, моите виждания бяха възприети, така че аз съм удовлетворен", заяви президентът.

Според президента недоволоството срещу Николов идвало от противопоставянето му срещу промените в закона за отбраната, които отнемали социалните права на военните. Нещо, срещу което Първанов също се противопостави с ветото си върху закона, но преглътна, след като му върнаха началник щаба на отбраната.

Въпреки това днес държавният глава заяви, че проблемът на армията не са „пагоните и лампазите", а това, че не е бил защитен бюджет, "който да е достоен за въоръжените ни сили, защото военното ведомство е най-ощетеното от всички други министерства". То ще бъде с много сериозни проблеми, смята Първанов, който обаче не каза и дума по време на тройната коалиция за разхищенията в армията.

Намирам за некоректно и непочтено изваждането на едно име, което даже не е присъствало в хода на разговорите като писмено предложение - името на моя съветник по военните въпроси, отбеляза президентът. Това е един качествен офицер, доказал се в много случаи в хода на цялата реформа и намирам за некоректно противопоставянето от страна на министъра спрямо това име, допълни той.

Oще: аню ангелов  бойко борисов  генерали  георги първанов  назначения  укази 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани