Wikileaks: Мафията има тежката дума в България | webcafe.bg
newscafe

Wikileaks: Мафията има тежката дума в България

Webcafe.bg , Биволъ
28.02.2012, 16:40 (обновена 28.02.2012, 16:48)
Полиция, Черно тото

Снимка: © БГНЕС

Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото

Организираната престъпност играе голяма роля в правителството и бизнес операциите. Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото. Това са част от изводите на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още "Сенчестото ЦРУ", в доклада й за България от 2008 г., става известно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Wikileaks. За докладът съобщава партньорският сайт на Wikileaks у нас - "Биволъ".

Част от бизнеса на STRATFOR е да изготвя проучвания за големи корпоративни клиенти. За да реагира бързо на търсенето, компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес - така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM).

Такова проучване е изготвено за България през 2008 г, става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Wikileaks.Най-шокиращите данни за България са в графата Престъпност. От нея потенциалният инвеститор научават следното:

- организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

- сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

- сигурността по пътищата и железниците е отчайваща - контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

- кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

- корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото.

- организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;

- чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващия документ. Това, че са приети промени в законите не означава, че ще бъдат приложени - смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени "от правителството и за правителството". Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори. Към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес. Вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години.

Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завлядяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.

Oще: wikileaks  корупция  организираната престъпност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 01.03.201213:18

Драги Мас,личи си,че имаш фантазия,можеш да мислиш и пишеш с лекота.За това те моля да се замислиш при кой животински вид или природен феномен съществува такова извращение,каквото е частната собственост?Позволявам си да ти напомня,че комунизма и комуните съществуват откакто сват светува и не са измислени нито от Марс,нито от Енгелс,Ленин или Сталин.Всичко се свежда до изопачаване на природните закони срещу домогване до власт и изгода.Но това са чисто ЧОВЕШКИ КАЧЕСТВА,а не политически системи.Защото само фактите имат значение! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 28.02.201222:45

Чинчифоне, не сме се повели по Желю, напротив имаше дори в началото една две фракции, партии, както искаш ги наречи, които събраха хора, които открито си казваха като: "на всички главите ни са червени и не можем да знаем какво трябва да направим с тоя акъл, затуй трябва да еволюираме опитвайки се да си запазим човешкия облик по пътя". Разктаха ни фамилията за нула бройки, защото точно такива групички не изкаха да махат комунисти, знаейки, че всички сме малко или много такива в оня момент, а да се научим да бъдем свободни, капиталисти и там каквото ни чака, без да втълпяваме утопии. Само, че винаги масите са били готови да прегърнат идиотски обещания за светло бъдеще и да лепнат някой етикет на всеки, който им казва, че нищо не е толкова просто, колкото изглежда. Виж и себе си, не ти го казвам с лошо, от това, което говориш имам чувството, че вярваш в някакво по-справедливо и добронамерено общество. Само, че това не може да се случи - има ли власт, тя рано или късно отива в ръцете на експлоататори. Сега се промъква принципната идея за служба вместо власт, но реално никъде няма такова нещо, а колкото до добронамереното общество, то винаги стига до едно и също ниво - вяра в добрия цар. Може и да е възможно да има позитивна власт, но ако се замислиш внимателно такова нещо най-вероятно трябва да бъде подчинено на принципа на шепа задължения ориентирани единствено и само към бранене на свобода на индивида, пазара и други свободи, без право да предприема рестриктивни мерки под никакъв предлог. Пак си клони към анархия, а анархията винаги е зиглеждала примамливо на много интелигентни хора, защото предполага активност от всекиго и за всичко. Ние, Чинчифоне сме маймуни и каквито и правила да си сложим винаги стигаме до там, че върху тях тартори маймуни си изграждат едно и също нещо - някакво подобно на феодализъм мегастадо. Всичката демокрация на тоя свят не може нищо да направи, след като има достатъчно хора готови да делегират решчнията на други и тежи други да са готови да запазят това като право - а това ни е в гените. Тъй, че моля те помисли дали всичките тия неща, които все още къташ като представа за алтернативи не са просто утопии - прекрасни, но неосъществими. Това не е причина за отчаяние, а причина за търсене на нещо ново, може никой да не знае какво, но какво от това - нали затова сме разумни същества.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 28.02.201219:53

Напълно залезе тоя сайт. Първо публикуваха само тайни работи, после започнаха и явни, а вече правят жалки опити да привлекат интерес с всеизвестни на целият свят факти, като рубриката "знаете ли че.." на треторазредните вестници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 28.02.201218:10

Подведохме се по акъла на великият философ д-р Ж.М.Ж и започнахме да строим капитализъм върху...останките от социализма?Все едно,че искаме да върнем човека в стадото на маймуните.Времето никога не върви в обратна посока и нищо не се повтаря същото!Само ние "изграждаме" нови политически системи като сменяме имена и събаряме паметници.Макар,че без минало няма как да имаме бъдеще.Простотия,която ни зарови до дъното на Европа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 28.02.201217:27

Голата истина.... сега вече е по-зле Бесен
   

оценка

+0 -0