Посланикът на САЩ отново настоя за повече прозрачност на сделките за газа | webcafe.bg
newscafe

За 2 дни US посланикът потрети за договорите с "Газпром"

Webcafe.bg
08.07.2010, 11:54 (обновена 08.07.2010, 15:30)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Бгнес

Ако американският посланик Джеймс Уорлик беше българин, ще настоява за повече прозрачност на договорите с "Газпром"...

В рамките на два дни американският посланик у нас Джеймс Уорлик регистрира завидна публична активност по отношение на прозрачността на газовите ни договори с Русия. Посещението на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков доведе до трикратно напомняне от стана на първия дипломат на САЩ у нас, че газовите договори се сключват тайно.

Резултатите от визитата на Зубков бяха: потвърждение за участието на България в газопровода "Южен поток", пътна карта за АЕЦ "Белене" - и също потвърждение, че проектът ще го бъде, както и руско учудване за цените на руския природен газ, който иначе "Газпром" ни пуска "на цени 90% от пазарните", а стига твърде скъп до битовите потребители.

Офанзива - още на следващия ден

След посещението във вторник, посланик Уорлик се срещна на следващия ден с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, за да разбере какви са били договорките между България и Русия. Преди срещата си той призова за публичност на договорите, защото "може би следващата година, може би след пет години вие отново ще сте изправени пред увеличение от 50% или повече, но няма как да знаем, защото споразуменията за това са тайна".

Уорлик припомни, че правителството на ГЕРБ е обещало прозрачност в енергийната сфера и призова да покаже какво е направено за диверисификацията на енергийните доставки.

Министър Трайков отново обясни, че "Газпром" не дава съгласието си за обявяване на договорите. И добави: "Мненията ни с посланик Уорлик за необходимостта от диверсификация на доставките и свободен пазар съвпадат на 100 процента".

В интервю за "24 часа" днес Трайков заявява, че както с Уорлик, така и с други посланици се поддържа интензивен диалог.

Какво стана с диверсификацията

Какво стана с диверсификацията - отново пита, но този път чрез интервю в "Труд" американският посланик в България. По думите му "вече са отминали времената на тъмните и задкулисни сделки" и той се надява, че "правителството ще излезе с пълни разяснения на каквито и да било нови договорки". Посланикът настоява да разбере резултатите от руско-българските преговори. Той обяснява, че ако беше българин, първо би настоявал за повече прозрачност.

"Един от проблемите с тези сделки тук е, че те се сключват тайно. Никой не знае какво пише в договорите от 2006 г. Няма прозрачност", коментира Джеймс Уорлик. Той припомни, че "диверсификацията не може да настане от днес за утре", и изрази позицията на САЩ, която напълно подкрепя различните източници на природен газ и ядрено гориво за страната.

Уорлик не отрича, че Русия ще остане важен партньор на България. "България има и ще продължава да има важни енергийни отношения с Русия. Не поставяме това под въпрос. Тези отношения трябва да ги има и те трябва да са силни", казва Уорлик.

По думите му в момента съществува здравословна конкуренция между руски, американски и европейски компании в България. Уорлик казва, че САЩ вярват на Русия за желанието й да бъде надежден партньор и че двете страни "споделят един и същ интерес - енергийна сигурност".

15% норма на възвръщаемост на газоразпределителните компании

829 лева за 1000 куб. м е най-високата цена за газ за домакинства у нас, съобщава днес "24 часа". Тя е за "Черноморската технологична компания"- Добруджа и е  пределната цена, определена от ДКЕВР от 1 юли.

Цената е без ДДС, иначе ако семейство в Добрич или фурна ползват 1000 куб. м газ, фактурата с данъка ще е за 994 лв. Това е точно 637 долара с ДДС.

За "Овергаз", който има най-много лицензии за газоразпределение, цените са от 707 до 763 лв. на 1000 куб. м без ДДС. Най-ниските цени са в Севлиево, тъй като тръбата бе изградена и подарена от американските заводи. И сега е 690 лв.

"24 часа" предлага таблица с пределни цени на газоразпределителните компании, които доставят синьото гориво до дома и бизнеса. Те са определени от ДКЕВР на база цената, на която "Булгаргаз" продава синьото гориво от 1 юли на топлофикациите, на големите заводи, на газоразпределителните дружества. А тя е 542.50 лв. на 1000 куб. м без ДДС. От години, може би от създаването на ДКЕВР, тя е определила 15% норма на възвръщаемост на газоразпределителните компании.

След приватизацията на електроразпределителните дружества те имаха 3 години 16% норма на възвръщаемост, заради което имаше скандал в държавата.

Защо при газа 15-те процента се запазват с години, пита "24 часа".

Oще: виктор зубков  газпром  джеймс уорлик  русия  сащ  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

1 marsn | 08.07.201019:51

US посланикът се чувства в България не само като господар, но и като поробител! US посланикът диктува нашата икономическа и социална политика, US посланикът диктува нашите външнополитически и икономически връзки! US посланикът - господарят на света! ... добре, дошъл! поклон добре де, добре ядосан ядосан
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани