Три малоумия по-малко | webcafe.bg
newscafe

Три малоумия по-малко

Webcafe.bg
21.06.2012, 17:15 (обновена 21.06.2012, 18:15)
съд

Конституционният съд отмени два текста от Кодекса на труда

В рамките на 24 часа правният и институционален мир в България се оказа по-малко застрашен.

Националната агенция по приходите - Център, няма да се мести във Велико Търново.

А Конституционният съд обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда (КТ): единият въвеждаше глоби за работниците без трудов договор, а другият повишаваше критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.

Последното вето на президента Георги Първанов, което парламентът отхвърли, беше именно по този закон. Впоследствие КС беше сезиран от БСП и ДПС.

Според съда на Конституцията противоречат текстове, с които представителните организации на работодателите на национално равнище трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени по трудов договор лица, както и ограничение да не извършват дейности, изрично възложени само на тях със закон или с нормативен акт.

С тази поправка Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отпадна от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Другият обявен за противоконституционен текст е свързан с отговорността на работника или служителя, когато се извършва дейност без сключен трудов договор. В противен случай - санкция в размер на три лични осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната икономическа дейност и професия.

Oще: българия  велико търново  вето  георги първанов  кт  нап 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 22.06.201210:57

Rodrigo,съгласен съм с мнението ти за ГЕРБ.С тази разлика,че не са смешници,а са държавни престъпници.Защото Дянков сега увеличава заплатите на държавните служители,а държавна работа реално получават само доказани гербаджии.Няма значение,че са необразовани и са по-глупави от останалите им кандидати за съответната длъжност.Важното е да обичат Б.Б. и да са готови за участие в митинги и контрамитинги Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 21.06.201220:20

Ебати смешниците са ГЕРБ.
Приказки, тупане в гърдите, специално Симеон Дянков, ние така, ние иначе, децентрализация, Агенция "Митници" в Русе, Данъчните в Търново, туризма в Пловдив, пето, шесто, а сега ... леко "по терлички" си сядат на осраните дупета.
   

оценка

+2 -2