Преброяване на жертвите | webcafe.bg
newscafe

Преброяване на жертвите

Webcafe.bg
22.02.2012, 10:23 (обновена 22.02.2012, 12:20)
Дянков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според Дянков натискът в момента е отчасти политическа спекула и популизъм, отчасти - между медийни групи

Директорът на здравната каса Нели Нешева и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова си вършеха добре работата, но станаха жертви на популизъм. Това заяви в сутрешния блок на БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Здравеопазването е в ресора му на вицепремиер.

Днес парламентът прие оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева. Гласуваха общо 127 народни представители, от които – „за” 116, 3 „против”, 8 „въздържал се”.

На въпрос има ли ГЕРБ кадрови проблем при толкова скандали, оставки и уволнения, Дянков обясни, партията има много добри кадри и с всеки месец се обучават все повече, което щяло да помогне през втория мандат на управление, какъвто със сигурност щяло да има.

Според Дянков натискът в момента е отчасти политическа спекула и популизъм, отчасти - между медийни групи.

В същото време Деница Сачева, председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, заяви по БНР, че ситуацията в здравеопазването прилича на това да се гаси пожар с бензин. "Работата на Министерството на здравеопазването е непрозрачна. Освен петте милиона лв. бонуси, раздадени от здравния министър неясно как и защо, има още едни 340 млн. лв., с които НЗОК субсидира министерството през 2011 г. Отчет за тези пари ние не сме видели. За тази година в бюджета на НЗОК има планирани 100 млн. лв., с които Касата отново да субсидира министерството. В разпределянето на тези големи пари прозира лобизъм – има ли го или го няма. Учудващо би било Нели Нешева да си отиде, защото е взела 12 хил. лв. бонус, а здравният министър, който не може да обясни как е раздал 5 млн. лв. и за какво е похарчил 340 млн. лв. от Здравната каса, да остане и да продължи да се занимава с управлението на системата", коментира Сачева.

Дянков обясни, че организации като здравната каса, НОИ, Агенция "Пътна инфраструктура" и други, които са по отделни от Закона за държавния служител нормативни актове, имат право да раздават до 25 % от приходите си като бонуси. Трябва обаче да се направи така, че тези стимули да са прозрачни и справедливи, каза Дянков.

Стъпка в тази посока била вече направена през 2010 г., когато премиерът забранил държавни служители, които участват в бордове на директорите да получават допълнителни суми както е било в миналото. Другата стъпка е промяна в Закона държавните служители, с която да се реши, че бонусите не са свързани със събираните от съответните ведомства такси. Третата стъпка, според Дянков, е допълнителни пари да се дават само за добре свършена работа и след преценка на ръководителя, а не "на калпак".

Тези поправки са внесени още през ноември в Народното събрание, но все още отлежават, каза Дянков и добави, че напомнил за тях на премиера сноши е телефонен разговор.

„При положение, че шефът на здравната каса управлява 4 млрд. лв. бюджет, е нормално да взима 1000 лв. бонус на месец. Иначе как ще стимулираме хората, които управляват огромен ресурс", повтори тезата на Нешева Дянков.

По думите на Дянков отстранената вчера Гергана Павлова, зам.-министър на здравеопазването, си е вършела добре работата и е направила доста в своя ресор. Благодарение и на нея се бил увеличил достъпът до лекарства, плащани от здравната каса и също разпределението на лекарствата в болниците, които преди се запасявали.

Грешка на Павлова било, че не излязла по-рано да обясни ситуацията с предишната си работа. Самият Дянков бил запознат със случая и каза, че тя никога не е работила за "Софарма", а за анализаторска фирма, купена от компанията през 2006 г. Няколко месеца по-късно ръководството е било сменено и така Павлова е напуснала фирмата.

Дянков потвърди, че предстои анализ на цените на лекарствата, какъвто предложи здравният министър Стефан Константинов.

По думите му над България не тегне заплаха от санкции за държавна помощ по отношение на "Софарма", защото ставало дума за обществени поръчки, но страната ще отговори на запитването на Европейската комисия.

Вчера от СДС обявиха, че имат информация за проверка от Европейската комисия на заместник-министър на здравеопазването за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания. "След решението на премиера съм вече сигурен, че има такава проверка", заяви зам.-председателят на здравната комисия Ваньо Шарков. 

Депутатите от опозицията са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от Министерството на здравеопазването през последните 5 години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

Междувременно БСП поиска оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и на здравния министър Стефан Константинов. От левицата се обявиха и за проверка на работата и резултатите на четирите институции, чиито ръководители бяха сменени в последната седмица - Нели Нешева на здравната каса, Виолета Николова за агенцията по вписванията, Георги Харизанов на "Напоителни системи" и зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

Как да повярваме, че вътрешният министър, който е прекрасно осведомен, или че прекият ръководител на Харизанов не знаят за миналото му, или че министърът на здравеопазването научава от писмо на ЕК, че цените на лекарствата в България са нереално, скандално високи или че шефката на касата сама си е раздала бонуси без знанието на министрите, възмутиха се от БСП.

Oще: гадри  герб  гергана павлова  жертви  нели нешева  поплузъм  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 22.02.201215:18

„При положение, че шефът на здравната каса управлява 4 млрд. лв. бюджет, е нормално да взима 1000 лв. бонус на месец. Иначе как ще стимулираме хората, които управляват огромен ресурс"

Г-н Дянков, стимула за шефа на здравната каса е, че остава на работа!!! Нали точно това му е работата - да управлява 4 млрд! И за това взима заплата!
Като не му харесва заплатата просто да си намери друга работа, както правим всички ние, простосмъртните! А не да си раздава някакви бонуси, за които сам да си ги гласува и сам да си ги взима!

В тази връзка - г-н Дянков, Вие като управлявате съдбата на цял един народ, което става с много повече от 4 млрд, какви бонуси си гласувате?! Може ли официално да ни съобщите поне за официалните бонуси?
Понеже за другите, неофициални - от лобита, конкурси, сделки и т.н., всички знаем, че никога нищо няма да се разбере!...
Поне не и от нас, простосмъртните! Които благодарение на Вас и останалите ви колеги ставаме все по-смъртни!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 22.02.201213:31

Никога няма да разбера кое кара тези пичове да манифестират по медиите своята ярка посредственост?В тяхната власт няма интелект,защото се крепи
на МВР,на администрация с бонуси,на робско поведение на "народните" представители и на закрила,но...от чужбина,USA и Шеврон.Shame!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани