Делото Белнейски трети ден при закрити врати | webcafe.bg
newscafe

Лазар Колев остава в ареста

Webcafe.bg
20.04.2011, 11:23 (обновена 20.04.2011, 15:05)
лазар колев

Снимка: © dariknews

"Невинен съм, имам постоянен адрес и няма да се укрия", заяви по време на днешното заседание Колев

Пазарджишкият окръжен съд отхвърли искането на защитата на Лазар Колев, единственият обвиняем за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски, да бъде пуснат от ареста.

Както се очакваше в края на днешното заседание адвокатът му Марин Марковски внесе искане за замяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража" с по-лека - „подписка". Марковски обясни, че срокът на задържането е неразумен и че клиентът му твърде дълго е в затвора без вина.

"Невинен съм, имам постоянен адрес и няма да се укрия", заяви по време на днешното заседание Колев.

В мотивите си за отказа да промени мярката за неотклонение съдът посочи, че с оглед тежестта на обвинението срокът на задържане е в разумни граници и че по-голямата част от доказателствата вече са приети, но липсва промяна на обстоятелствата, която да обосновава по-лека мярка за неотклонение.

Съдът отхвърли и искането на Марин Марковски отново да бъдат разпитани санитарите, които са изрезали ноктите на двете момичета в моргата в Пазарджик. Адвокатът настоява те да бъдат питани дали ножицата, с която са взели материала за изследване е била дезинфекцирана, тъй като в противен случай би могло да се привнесе чужда материал.

Съдия Ивета Парпулова обясни, че в предишния разпит санитарите вече са обяснили каква е процедурата при изрязване на нокти. "Отказът да бъдат разпитани тези свидетели, с аргумент, че те са спазили правилата, е много притеснителен, направо опасен", коментира след заседанието Марин Марковски.

Трети ден делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски продължи в окръжния съд в Пазарджик със слушане на записи, прихванати от специални разузнавателни средства. Изслушването им и днес беше при закрити врати.

След заседанието вчера никой не пожела да коментира има или няма уличаващи единствения обвиняем Лазар Колев думи. Според предварителната информация са били изслушани СРС-тата от затвора, на които са записани разговорите между Лазар Колев и Владимир Славов-Иширковеца. Според показанията на Иширковеца, дадени в съда, Колев си е признал пред него за извършеното убейство. Според Лазар Колев тези СРС-та го оправдават.

В понеделник стана ясно, че при следващите заседания през май съдът ще допусне до разпит Румен Дупарински и Антон Стефанов - двамата затворници в Бобов дол твърдят, че Владимир Славов-Иширковеца ги е карал да дадат лъжливи показания, че Лазар Колев е убиецът, за да излязат по-рано от затвора. Самият Славов е заявил пред тях, че ще излъже, за да излезе предсрочно.

Допуснат е да бъде разпитан и служител на затвора в София с фамилия Шикренов, тъй като се твърди, че той е организирал затворниците да кажат, че Колев е виновен. Пазарджишкият съд определи да се призове за преразпит и Владимир Славов-Иширковеца. Насрочена е и дата на съдебното заседание за разпита на четиримата - 13 май от 10,00 часа.

Адвокат Марин Марковски заяви, че ще продължи да настоява за назначаването на ДНК експертиза за установяване автентичността на ноктите на двете момичета, които са основно веществено доказателство по делото. ДНК-то на Лазар Колев е извлечено именно от поднокътна тъкан.

Според Марковски това е една от най-важните експертизи, тъй като тя трябва да докаже дали ноктите принадлежат на двете момичета. Тази ДНК експертиза е решителна, защото е трудно да се извлече такъв профил точно от нокти, но е възможна. Направил съм необходимите консултации със специалисти и смея да твърдя, че тази експертиза е възможна, каза в началото на седмицата Марковски.

Той допълни, че обвиняемия за убийството Лазар Колев няма да прави изявление пред съдебния състав до приключване на събирането на всички доказателства по делото. Освен това имам опасения, че отново ще се наложи отлагане на делото и то за по-дълъг период, тъй като провеждането на видеоконферентна връзка го изисква, допълни Марковски.

В понеделник Пазарджишкият окръжен съд оповести, че няма пречка да бъдат проведени двете видеоконферентни връзки с експертите от Австрия и Великобритания по делото „Белнейски".

Още преди започването на делото адвокат Марковски заяви, че американска, английска и австрийска лаборатории са дали заключение, че ДНК-материалът е недостатъчен, за да се произнесат с конкретно заключение. "Как за тези лаборатории генетичният материал е недостатъчен, а за нашата лаборатория е достатъчен, при условие, че част от него е изхабен, за да бъде изпратен на чуждите лаборатории", запита Марковски.

Oще: белнейски  защота  лазар колев  марковски  обвинение  прокуратура  свидетели  срс  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани