Южна Корея спира реактори заради съмнителни части | webcafe.bg
newscafe

Южна Корея спира реактори заради съмнителни части

Webcafe.bg
05.11.2012, 10:35 (обновена 05.11.2012, 10:42)
АЕЦ

Осем фирми доставяли непроверени предпазители, вентилатори и прекъсвачи за АЕЦ

Южнокорейските власти са изключили два ядрени реактора, след като стана ясно, че в тях има непроверено оборудване, съобщи Би Би Си. Министърът на икономиката и науката Хонг Сунг-во уточни, че става въпрос за компоненти, които не са към ядрата и не представляват риск за сигурността.

Частите са основно предпазители, вентилатори и прекъсвачи, които не притежават сертификати за използване в атомната индустрия. Те са били използвани основно в АЕЦ „Йонгванг" в югозападната част на страната. Там са и двата спрени реактора. Струващото 750 хил. долара оборудване е било доставяно от осем компании от 2003 г. насам.

Хонг посочи, че петте хиляди компонента по принцип могат да се използват в друг тип индустриална инфраструктура, но не могат да се слагат в АЕЦ без предварително да бъдат проверени. „Ще бъдат направени комплексни проверки на сигурността", обясни министърът, който призна, че в близките зимни месеци се очакват „безпрецедентни" проблеми с електроснабдяването в Южна Корея. Страната е един от световните технологични лидери.

Тя разполага с 23 ядрени реактора, като те доставят 35% от електричеството. През последните месеци Южна Корея преживя серия от аварии в своите АЕЦ. Нито една от тях не беше опасна за населението, но пък се отразиха зле на правителствените планове за изграждане на нови ядрени мощности.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

2 fata morgana | 05.11.201211:17

Уебкафе, много ми се иска да ви похваля за нещо добро, което забелязах. Предния път като писахте, че Германия щяла да затваря 22 АЕЦ-а, премълчахте факта, че съставляват 25% от енергетиката им (ако се не лъжа), а и спогодбата за внос на ток от съседна Франция. Сега много добре сте ги подредили фактите. Независимо от това какво трябва да се прави, е добре да се хвърли повече светлина върху проблема. Това носи своите рискове – ако се познават почти всички факти, точно онова, което не се знае може да се окаже фатално за вярното решение. Но колкото повече информация, толкова по-малка е вероятността да се изпусне нещо. Да се познават фактите, и от там на сетне всеки да решава според собствения си разсъдък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

1 fata morgana | 05.11.201210:51

Министър на икономиката и науката. Шапка да им свали човек за тази комбинация!
И тук трябва да е така, за да има кой да решава колко и какви хора трябва да излизат от университетите, че да имат някакво приложение в икономиката.( в БГ икономиката, че в някои университети даже много се гордеят с факта, че техните кадри щели да намерят приложение в чужбина).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани