На дъното сме и по сплотеност на обществото | webcafe.bg
newscafe

На дъното сме и по сплотеност на обществото

Webcafe.bg, по БГНЕС
04.08.2013, 13:20 (обновена 04.08.2013, 13:26)
контрапротест

Снимка: © Явор Николов

България, Румъния и Гърция са с едни от най-разединените общества в света

Българското общество е едно от най-разединените в света. Поредното доказателство за това превърнало се почти в аксиома твърдение идва от проучване на германската фондация „Бертелсман", което обхваща 34 държави. В него те изследват духовните връзки вътре в обществата.

За изследването си учените са избрали три аспекта на темата: социалните връзки между съгражданите (например, степента на взаимно доверие); чувството за принадлежност към обществото и стремежът към общото благо (изучени са такива явления, като взаимна помощ и солидарност в обществото).

Авторите на изследването не са провели собствени анкети, а са се опирали на многобройните социологически и статистически данни, събрани от 1989 г. до 2012 г. "Искахме да видим как нивото на сплотеност се е променяло за достатъчно дълъг период от време", заяви пред "Дойче Веле" Щефан Фопел, отговарящ за изследването във Фондация "Бертелсман".

Учените са стигнали до извода, че сплотеността на обществото е доста устойчива величина: те не са регистрирали някакви сериозни движения в съставения рейтинг за изминалите почти две десетилетия и половина. С други думи, стабилните духовни връзки или съществуват, или не. Никой не е успявал да ги укрепи в исторически кратки срокове.

Долу и горе

Според „Бертелсман", най-разединени са обществата в България, Гърция и Румъния, както и тези в прибалтийските Литва и Латвия.

Безспорните лидери, когато говорим за сплотеност и единение на обществото, са скандинавските страни - Дания, Норвегия, Финландия, Швеция. Високи показатели са регистрирани в страните с англосаксонски корени и дълга история на имиграцията - в Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ. След тях се нареждат в класацията малките и богати западноевропейски държави - Швейцария, Люксембург и Холандия.

Самата Германия е в средата на класацията - на 14 място.

Oще: бертелсман  общество  разединение  сплотеност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

1 Феята на Смъртта | 04.08.201320:59

Че сме разединени е вярно. Оставете като общество- и като религия сме разделени, което е по- страшното. Обаче, отказвам да приема, че сме чак па толкоз зле. Какво означава "сплотеност на обществото"? И кое е мерилото за сплотеност? Кое е това "жестоко сплотено общество" с което трябва да ни сравняват? Държавите дадени за пример, са меко казано... смешнички. Аз предлагам, да бъде направена класация за Най- Обществено Лицемерна Нация. Любопитно би било, какви резултати ще се получат. Аз не смятам, че една държава, която съществува от 1300 години и през 722 от тях е била под различни робства и въпреки всичко все още съществува, обществото и е толкова несплотено...
И, да... може и да си псуваме съседа, ама поне е от сърце и си казваме как точно стоят нещата, а не да се усмихваме като идиоти, да хвалим съседа, да го четкаме, а като се приберем у нас да го караме до девето коляно, и при първия път в който кучето му препикае Индийската Роза на Тъщата Донесена От Индокитай да звъним на полиция, пожарна и кучешки психотерапевт, защото ни се нарушавали изконните човешки права и кучето може би е научено на агресия от стопанина... Я веднага в дранголника! Общество за пример, а? Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани