Анти-Нобел за кората на банана и Исус на филийка | webcafe.bg
newscafe

Анти-Нобел за кората на банана и Исус на филийка

Webcafe.bg, по BBC
19.09.2014, 13:29 (обновена 19.09.2014, 17:20)
Банани

Снимка: © Getty Images

Внимавай къде стъпваш

Защо кората на баните е хлъзгава, какво е триенето между нея и пода, нея и подметката, когато стъпим отгоре и как се променя движението на човешките крайници? Това е въпрос на съвсем истинско научно изследване на японски учени, заради което те получиха анти-Нобелова награда за физика.

Своеобразната „Златна малинка" на престижните призове се дава за учудващо странен и безсмислен научен труд, а през годините става все по-популярна заради сериозната конкуренция между претендентите. Т.нар. „Иг - Нобеловите награди" провокират хората да се забавляват с науката и се обявяват всяка година в Харвард, вече за 24-ти път.

Японските учени от университета „Кисато" изумиха научната общност, тествайки кори от банани, ябълки и портокали при настъпване, за да установят различните нива на триене между плодовете и подметката на обувките.

Друг победител от тази година, този път за неврология, е изследване на канадски учени за ефекта от наблюдаване на Исус Христос и други изображения върху препечена филийка. „Наградата" за обществено здраве бе присъдена на Ярослав Флерг от Чехия и неговия екип, изследвал „дали притежаването на котка е умствено опасно за човешките същества".

Анти-призът за изкуства отива в Италия, където Мартина де Томазо от Университета в Бари е посветила усилия да измери „относителната болка, която хората изпитват, когато гледат красива и грозна картина, и едновременно с това са изложени на мощно облъчване с лазер (на едната ръка). Оказа се, че е по-безболезнено, когато гледаш красива картина.

Чехите могат да се похвалят и с първенство в областта на биологията, тъй като установили чрез наблюдения, че кучетата предпочитат да се разполагат в посока север-юг, спрямо геомагнитните оси на Земята.

Някак без британските учени, разбира се, които този път са установили шокиращата зависимост, че хората, които си лягат късно, са по-големи егоисти, манипулатори и психопати, отколкото тези, които заспиват с кокошките.

Американските им колеги не остават по-назад с изследването за спиране на кръвотечения от носа чрез метода на „запушване с увити тънки ивици свинско месо".

„Всяка година получаваме около 9000 номинации. Между 10 и 20 на сто от тях са самономинации, тъй като учените просто се опитват да бъдат забавни. Може би някои от тях тръгват със съвсем сериозни намерения, докато не осъзнаят колко смешно е това, което правят", коментира Марк Ейбрамс, редактор на Годишника за невероятните изследвания.

Oще: бабани  биология  златни малинки  иг-нобелова награда  медицина  наука  псевдонаука 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани