Казваме през юли кой ще дупчи за газ в Черно море | webcafe.bg
newscafe

Казваме през юли кой ще дупчи за газ в Черно море

Webcafe.bg
21.06.2012, 14:00 (обновена 21.06.2012, 14:55)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потенциалът да се открие - и извади газ, от нашето Черно море е много голям

До края на юли българското правителство ще избере компанията, която ще проучва за газ в българската акватория в Черно море сред трите, подали оферти: американската "Ексон мобайл", френската "Тотал" и  шотландската "Мелроуз рисорсиз".

Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на международна енергийна конференция на тема  "Проучване и производство на нефт и газ".

Към 4 юли тримата кандидати трябва да подадат финансови предложения и до края на юли ще ще бъде избрана компания, която ще проучва дълбокото Черно море, заяви Добрев.

Според министъра много големи са надеждите да бъдат открити значителни  количества газ, защото интерес са проявили и участват в процедурата най-големите лидери в света в този сектор. От друга страна - само на 15 км от  северната граница на нашия блок, в румънска територия са открити между 40 и 80 млрд. кубика газ.

Такива количества биха  задоволили потреблението в България за 15-20-30 години, посочи  министър Добрев.

"В дълбокото море е възможно да открием освен газ и нефт. Има потенциал да бъде открит и нефт, но потенциалът за природен газ е много по-голям", обясни министърът.

"Аз съм изключителен оптимист за дълбокото Черно море, защото нашият блок е няколко пъти по-голям от блока в Румъния. Освен в шелфа на Черно море, една от надеждите ни е свързана с проучванията на американската компания "Дайрект петролеум трансатлантик" за конвенционален добив в находището край село Девенци, община Червен бряг, където се очаква да има около 3 млрд. кубика газ.

С количествата от Девенци България ще може да добива около 30% от нужния й природен газ, смята министърът.

На въпрос как ще се развият отношенията между България и Румъния заради претенциите на румънската страна към нашата акватория в Черно море, Добрев заяви, че няма такива противоречия.

Водят се преговори в Министерството на външните работи, но те не могат да навредят на процедурата за търсене и проучване в българския блок "Хан Аспарух" в Черно море, заяви министърът.

Според Добрев не става въпрос за общо находище с Румъния. Сходна е геоложката структура, но в нашата акватория има отделно находище и то ще се проучва и разработва от фирмата, която ние изберем, отделно от румънското нахосище, поясни  министърът. "Не е общо находището, така че единият като тегли -  на другия да му свършва газът", пошегува се Добрев.

"Ако до края на юли приключим процедурата и август или септември сключим концесионен договор, предполагам, че до края на тази година ще започне анализът на геоложките данни, през следващата  година ще се проучи сеизмичността, а в края на 2013 г. би могъл да  се направи първият сондаж, но това зависи от работните програми  на кандидатите, които аз все още не съм виждал", каза Делян  Добрев.

Срокът, в който избраната компания трябва да извърши всички  проучвания, включително дълбочинния сондаж, е пет години.

Oще: българия  газ  делян добрев  министър  находище  румъния  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани