Прокуратурата се отказа от анонимния свидетел по делото "Масларова" | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата се отказа от анонимния свидетел по делото "Масларова"

Webcafe.bg , по БНР
14.11.2011, 17:51 (обновена 15.11.2011, 12:16)
Емилия Масларова

Снимка: © Sofia photo agency

Прокуратурата се отказа от анонимния свидетел по делото "Масларова"

Прокуратурата се отказа от анонимния свидетел по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, съобщи Силвия Великова по БНР. Според прокуратурата показанията му не били от съществено значение за доказване на обвинението, което е за източването на близо 11 милиона лева от ремонта на Социалния дом в Стара Загора. 

Според първоначалната, макар и неофициална информация, анонимният свидетел е разказвал как е носил пари на Масларова, изпратени от другия подсъдим Венцислав Драганов. Официално 2 години след началото на разследването наблюдаващият прокурор Калин Софиянски обаче обясни, че се отказва от този свидетел, защото той не казвал нищо повече от това да обяснява какви са личните отношения между двамата съпроцесници. 

Според запознати обаче причината е в невъзможността на държавното обвинение да доведе свидетеля за разпит пред съда, вероятно заради придобиващото епидемични размери явление - ключови свидетели с амнезия или категорично отричащи се от казаното в досъдебното производство. 

Припомняме, че освен Масларова и Драганов, по делото има още четирима подсъдими. По него остава да бъдат приети само експертизите, макар че това "само" е доста относително във времето, защото въпреки че имаше предварителни дати за съдебни заседания за цялата тази седмица, процесът ще продължи чак на 5 декември, тъй като експертите си поискаха допълнително време, за да приключат експертизата.

Пред разпад ли е делото

Mediapool.bg съобщи и друго "недоразумение" по делото - комплексната съдебно-счетоводна, икономическа, техническа и оценителна експертиза, на която основно се базират обвиненията в присвояване на над 11 милиона лева чрез фалшиви счетоводни документи срещу бившия социален министър Емилия Масларова и още петима души, се оказа неадекватна и вещите лица трябва да оформят заключенията си наново.

В понеделник е станало ясно, че експертите Олга Петрова, Александрета Върбанчовска и Божидар Кънев са поискали още месец, за да съобразят становищата си с представените преди месец по делото актове за общо 170 извършени ремонтни дейности в социалния дом в Стара Загора.

Става въпрос за 64 акта, които удостоверят извършването на т. нар. скрити монтажни работи в обекта. Според защитата на подсъдимите без тези документи няма обективен начин да бъде изчислена общата стойност на извършения ремонт и вече изготвената експертиза на практика не отговаря на реалността.

Така съдия Димитрина Ангелова бе принудена да отложи делото за началото на декември, като задължи строителния инспектор Антоанета Дамаскинова, упражнявала надзора над ремонта на сградата, да предостави на експертите всички налични актове, тъй като според тях те са повече от 64.

Извън съдебната зала наблюдаващият прокурор по делото Калин Софиянски обясни, че въпросните документи не били събрани още по време на разследването, тъй като тогава не съществували, пише авторът на публикацията Борис Митов.

Oще: амнезия  венцислав драганов  дело  емилия масларова  обвинение  обвиняеми  прокуратура  свидетел 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани