80 на сто от работодателите без виШо | webcafe.bg
newscafe

80 на сто от работодателите без виШо

Webcafe.bg , БТА, Агенция Фокус
03.05.2012, 15:55 (обновена 03.05.2012, 16:20)
офис

Нискоквалифицираните шефове искат висококвалифицирани кадри

Над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование. Това обяви във Варна доц. Серафим Петров, старши експерт в Българска стопанска камара.

Според него у нас има около 300 000 действащи фирми. 80% от техните собственици са с ниско образование. "Притеснително е защото те искат да наемат висококвалифицирани кадри, които да работят нискоквалифициран труд за малко пари", заяви доц. Петров.

По думите му българският работодател смята, че работникът му в никакъв случай не може да знае повече от самия него. Многократно са били водени разговори с представителите на бизнеса, като им е бил поставян въпросът какви точно кадри са необходими, за да покрият изискванията им.

"И в повечето случаи получаваме като отговор единствено мълчание - не само че не знаят, те не могат да преценят за какво въобще става въпрос", категоричен бе експертът от стопанската камара.

Наред с това Серафим Петров посочи и още една негативна тенденция - липсата на желание от страна на студентите да се образоват. Често явление е те да не посещават лекции, да не се готвят качествено за изпити и въобще да им липсва мотивация да се образоват.

"Работодателите искат студентите да заплащат стажовете си при тях. Макар и да звучи невероятно, много от българските работодатели са съгласни да взимат на стаж студенти, само ако са си платили за това", заяви експертът.

Това е и една от причините младите хора да изпитват такова сериозно затруднение с намирането на работа, след като завършат висшето си образование. Петров заяви, че в България редовно в обявите за работа се пишат изисквания, които едва ли някой млад човек може да изпълни на 100%.

Той даде за пример обяви, в които се изисква хората да владеят перфектно по два чужди езика, да имат изключително високи компютърни умения, дълъг стаж по специалността и възрастта им да не надхвърля 25-26 години. Именно това е и една от причините младите да търсят препитание и поле за изява именно в чужбина.

Според специалиста обаче вече отмина масовото емигриране на младите специалисти в ЕС поради факта, че кризата е застигнала и Запада, поради което намирането на работа в чужбина се оказва нелека задача.

Серафим Петров добави, че поне 50 негови студенти са се завърнали от чужбина поради това че са останали разочаровани от работата там и условията, които са им предложили. Тази бройка обаче не е много голяма и все още в страната на дневен ред стои проблемът с изтичането на кадри от сферата на здравеопазването например.

Петров заяви, че със "сините карти" много лица от трети страни биха проявили интерес да дойдат да работят в България. Причината обаче е, че с този документ те могат да заминат в която и да е държава на ЕС. "Ние ще сме трамплин за тези специалисти, тъй като заплащането и условията на труд в България се разминават коренно с тези на съюза", категоричен бе той.

Работодатели назначават програмисти и инженери от страни извън ЕС като  Индия, Русия, Иран, ЮАР с помощта синята карта, съобщи Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София. Тя беше въведена в началото на 2011 г.

IT специалисти, финансисти и счетоводители ще бъдат особено търсени през тази година, прогнозираха наскоро агенции за подбор на персонал. 

През втората половина на 2011-а в страната има издадени 7 сини карти, уточни Димитрова. От началото на тази година работодатели са заявили още 5.

Изискването при назначаване на чужди специалисти е да получават заплата поне един път и половина по-висока от средната за страната (727 лв. за последното тримесечие на 2011 г. по данни на НСИ - б.р.), посочи Димитрова. 

По думите й издадената синя карта урежда правата не само на служителя, но и на семейството му. Документите по издаването на картата се обработват максимум за три месеца. Според специалистите, ползването на сини карти е широко разпространена практика в други държави на ЕС, като например само в Чехия за 2010 г. - над 12 000 граждани от трети страни.

По отношение на изтичането на здравни кадри в чужбина от БСК заявиха, че има проявен интерес от страна на лекари и здравни специалисти от Молдова, тъй като много от тях знаят български език и лесно биха могли да свикнат с работата в страната ни. Той посочи, че е необходима реформа - както в образователния, така и в целия бизнес сектор, за да могат младите хора и квалифицирани специалисти да останат да работят в България.

Oще: образование 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

4 Петър Николов | 16.10.201212:53

Е аз не искам да ми плащат, моите стажанти. Само да са отговорни и да имат желание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 04.05.201202:56

госин доценте.... произвеждате социален траш на кило у университето и сакате некой да го наеме... ай стига ве. Оти не ти пратим 2 циганина да стажуват при тебе? Ти водят лекциите например muhihihihi
Ко ше каеш? Не стааа? Ше каеш, че знаеш повече от тех ли? Я са си прочети пак статията muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2011, 08:40

2 Yurii Lozev | 03.05.201218:14

Чудя се защо ми допадат твърденията на доц.Петров и без да съм мазохист си мисля че това е един малкото викащи хора за спасението на другите.Та , който може чел, който чул, чул, пък ние да му мислим.Поздрав за доц.Петров.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

1 VL | 03.05.201217:26

И кое е учудило уважаемата аудитория? Ако човек е интелегентен, начетен, образован и т.н. той едва ли би правил каквото и да е за някой прошляк само защото ще вземе "едни пари". Извод, сферата на услугите, в която са голяма част от бизнесмените на територията БеГе, е предвидена за подобни по статус лица и от двете страни на "рецепцията".

Или с други думи, идва ти някакъв киртак с кинти и очаква да му окажеш необходимото уважение. За бизнесмена това е човекът с кинтите и той заслужава уважение. За мен е просто киртакът дето ми досажда с някакви негови си измислени проблеми и много важно, че имал някакви кинти.

Каквато държавата, такива и работодателите. Все киртаци...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани