Възстановено е електрозахранването в авариралата АЕЦ "Фукушима-1" | webcafe.bg
newscafe

Японски специалисти работят във "Фукушима-1" - въпреки радиацията

Webcafe,bg
19.03.2011, 09:20 (обновена 19.03.2011, 15:56)
Фукушима

Близо 300 японски специалисти вече работят на място в авариралата след земетресението и цунамите АЕЦ "Фукушима-1" - въпреки опасно високата радиация

Успяха опитите да се възстанови електрозахранването на авариралата след труса и цунамито на 11 март японска АЕЦ "Фукушима-1" - въпреки смъртоносно високото равнище на радиацията.

Кабелът за захранване с високо напрежение успешно е включен към "Фукушима-1", където специалистите се опитват да възстановят системата за охлаждане. Целта е да бъдат охладени прегрелите горивни пръти и да се предотврати допълнително изхвърляне на радиация.

Специалистите, облечени в защитни костюми, ремонтират системата на електроснабдяването във вътрешността на АЕЦ, където равнището на облъчване все още е опасно високо. След това ще бъде извършена проверка на охлаждащото оборудване последователно във втори, първи, трети и четвърти енергоблок.

Близо 300 инженери работят в 20-километровата зона, от която местните жители бяха евакуирани заради радиацията, съобщава Ройтерс.

Пети и шести блок на "Фукушима-1", които са най-малко пострадали, вече са свързани към дизелови генератори. Там системата за охлаждане функционира и температурата се понижава.

Ситуацията на Трети реактор все още не е овладяна

Охладителната система на Трети реактор обаче не работи и специалисти допускат, че това вероятно е довело до разтопяване на ядрено гориво. Най-вътрешната обшивка на реактора обаче е непокътната.

Тази сутрин беше подновено обливането на Трети реактор с вода от хеликоптери. Предвидено е операцията да продължи 7 часа. През изминалата нощ са били излети 90 тона вода.

Охладителните системи на Първи и Втори реактор също не работят. В Четвърти реактор няма гориво, тъй като към момента на природното бедствие е преминавал техническа проверка.

Покривите на Пети и Шести реактор са били пробити, за да бъдат предотвратени експлозии.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че през последните в тези два реактора, преминавали техническа проверка към момента на аварията, се отчита повишаване на температурата в хранилището им за отработено ядрено гориво.

Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи обаче, че след частичното възстановяване на захранването от дизелови генератори, температурата в хранилището е започнала да се понижава.

Още на 16 март японските власти препоръчаха на хората, живеещи близо до авариралата атомна електроцентрала, да взимат йод.

Йодът може да се използва като превантивна мярка против рак на щитовидната жлеза в случай на излагане на радиация при ядрен инцидент.

Опасността от радиация е само за Япония

Безвредно количество радиация от аварията в японската АЕЦ може да достигне до Европа след седмица, съобщи вчера Ройтерс. 
Според шведския ядрен експерт Клас Идехааг, цитиран от агенцията, количествата могат да бъдат регистрирани в Швеция само с много прецизни инструменти и ще са безвредни за здравето и живота на хората, както и за околната среда. 
Ниски нива на изтекла радиация от японската централа, след опустошителното земетресение и последвалото го цунами през миналата седмица, бяха регистрирани на западното крайбрежие на САЩ.

Според експерти нивата на радиация след проблемите в централата най-вероятно няма да доведат до сериозно замърсяване по света, а радиоактивността ще е заплаха само за територията на Япония.

Oще: аец  блок  електрозахранване  радиация  фукушима-1  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2011, 21:35

3 N/A | 20.03.201112:24

Мисля, че ще подам този път ухо към "конспиративните" теории, че бедствието е предизвикано. Япония е най-подготвената за бедствия страна, реакторите им са конструирани да издържат трусове до 9 по Рихтер, а едно такова бедствие поставя въпроса в устата на хора, които искат да се провъзнасят кой има право да си произвежда ток сам и кой не, докато всъщност почти няма място на планетата, където е безопасно да се строи ядрен реактор - важни са мерките за безопасност и отговорността на правителството - каквито мисля в момента Япония доказва, че има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 21:35

2 N/A | 19.03.201121:39

Твърди се, че се е очаквало такова голямо земетресение. Още повече, това е Япония - те си знаят в какви географски ширини живеят, би трябвало да следят редовно прогнозите за земетресения. Защо не са си изключили реакторите преди трагедията? Ровя се в интернет, но не намирам Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 10:29

1 don Clemenza | 19.03.201111:18

Японският народ заслужава уважение! Той винаги се е борил с природата и е оцелявал. И сега ще се оправят. Русия би могла да им върне няколкото острова, които на нея изобщо не и трябват. За съжаление обаче двете страни все още са във война (от 1945 г.).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани