Снежни топки по министър заради монополите | webcafe.bg
newscafe

Снежни топки по министър заради монополите

Webcafe.bg, по БГНЕС и bTV
10.02.2013, 12:35 (обновена 10.02.2013, 14:24)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Делян Добрев няма успеха на своя шеф в моментите, в които отива да се къпе в народната любов

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отнесе няколко снежни топки от гражданите, събрали се на протест пред неговото ведомство. Хората се вдигнаха заради високите си сметки - основно за ток и парно. Мнозина смятат, че исканите суми са изкуствено завишени.

Недоволството обхвана 15 града днес и беше под надслов „Да запалим монополите". В София около 500 души започнаха протестното си шествие пред МИЕТ. Някои от тях носеха транспаранти с надписи като "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет".

Първоначално от енергийното ведомство поискаха само лидерите на организирания в социалните мрежи протест да се качат за преговори, но в крайна сметка министър Делян Добрев слезе при гражданите. Те го посрещнаха с бурни освирквания и скандирания „Оставка!", след което към него полетя залп от нежно топки.

Служителите на реда, бързо издърпаха Добрев под козирката на входа на министерството, но това не го защити особено. След като снежният обстрел приключи, министърът се оттегли в МИЕТ заедно с няколко от протестиращите, с които да обсъдят въпроса за сметките на тока и парното.

"Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва", коментира по-късно Добрев пред журналисти. Той обясни, че причината за по-големите сметки този месец се дължи на това, че по празниците голяма част от инкасаторите на енергоразпределителните дружества са били в отпуска. Затова сметките не са изчислени за 28 дни, както обикновено, а например за 38 или 40 дни.

Енергийният министър настоя да се прави разграничение между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия, тъй като тези за топлоенергия, конкретно в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, докато сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите.

След снежната канонада протестът се пренесе пред Народното събрание, по което полетяха домати и яйца. Снимки на bTV показват, че по пътя протестиращите са набъбнали до няколко хиляди души. Те са категорични, че никоя партия не стои зад тях, а всички досегашни правителства са водили противонародна политика.

В Пловдив други 500 човека излязоха на протест и се подписаха под искането за граждански договор между EVN и абонатите, който да се спазва и от двете страни. Те скандираха „Вън на крадеца ЕВН" и „Всеки ден ще е така до победата". Оказа се, че 2 автомобила на компанията са горели тази нощ под тепетата.

Съобщава се за 2000 демонстранти в Благоевград. Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха движението в центъра на града.

Исканията на протестиращите по отношение на енергийния сектор са национализация на ЕРП-тата, като НЕК поеме функцията на посредниците; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията, произведена от АЕЦ Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото и да се премахне задължителното изкупуване на ток от електрическата компания.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите, както и за реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Заради масовото недоволство парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на цените на топлоенергията, електроенергията, газа и водата за последните 2 години. Очаква се докладът да бъде представен пред парламента не по-рано от 30 април.

Oще: делян добрев  монополи  протест  снежни топки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

25 Лайнол Мастията | 11.02.201322:37

Оня,

не аз кисна тук по цял ден и не аз се опитвам да съм на всяка манджа мерудия,като се правя на по-оригинален отколкото съм всъщност!!!
Влязох да пиша първо,за да отговоря на Зелен бетон и после бях провокиран от откровения ти нихилизъм,арогантност и празнословие...

Зададох ти елементарни въпроси,а ти не отговори на нито един!!!Дори и не отговори дали си доволен или недоволен от сегашното положение?!?Как да комуникирам с някой,който не е наясно със себе си?!?

Остани си със здраве!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

24 Оня Дето Го Трият | 11.02.201320:04

Лайнол

За каква форумна слава плещиш непрекъснато бе, приятелю, и ти ли вярваш, че хората пишат в тоя сайт само за да ти привлекат вниманието?
Днес форумната славата е твоя - бил си вчера на протест и си герой на деня.
Повтаряш ми цял ден едни и същи работи за Франция и Албания, а аз те питам нещо много просто:

Искаш "тока" да се национализира, а в същото време протестираш и против Топлофикация, която е точно държавна.Шокиран
Последно кое от двете искаш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

23 lele male | 11.02.201316:14

Спомням си култовата реплика от "Синьо лято": Посредникът ни е лайно!

Много посредници има по нашата верега...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

22 Лайнол Мастията | 11.02.201316:05

Оня,
щях да се радвам да съм се излъгал и да не ме разочароваш,но явно съм те преценил правилно!Лесно е само да критикуваш,трудното е да дадеш идеи и да ги следваш!Ти си мислиш,че си намерил на хляба мекото и се радваш на десетте си минути форумна слава-лошо няма!Не ми пречиш!

Защо се правиш на неразбрал?!?Защото така ти отърва!

Ето няколко прости въпроса:

1.Лошо ли им е на французите с държавните ЕРП-та?!?По-прости ли са от нас?!?

2.Нормално ли е НЕК да продава евтин държавен ток на частници,а те да го продават с 300% печалба?!?И то като ползват държавната ЕПМ?!?

3.Обеща ли Бойко през април 2010г да прекрати договорите с дружествата CEZ, Е.ОN и ЕVN заради разликите в цените, по които купуват ток от НЕК и на които ги продават на крайните потребители?!?

Това не са ли въпроси достойни за "един министър супер много загрижен за народа"?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 11.02.201315:38

Въобще не е нужно на мен да ми обясняваш, аз съм никой.
Опитвам се да си представя обаче ако съм един министър супер много загрижен за народа си и вземе да дойде един такъв като тебе, как да му угодя?
"Едва ли ще има смисъл,а и нямам желание!" не върши особена работа....

Искаш ЕРП-тата да са държавни за да не се краде и т.н.
А Топлофикация тогава частна ли да стане, щото и там се покрадва малко и сметките са бая високи.
В кръг ли се въртим или аз не ти схващам идеите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

20 Лайнол Мастията | 11.02.201315:04

Оня,
на теб ли да обяснявам какво ще стане,ако изгоним ЕРП-тата както в Албания и станат държавни както във Франция?!?
Или пък ако НЕК със своя лиценз изнася ток,а не го продава на "честни частници",за да го изнасят те!
Едва ли ще има смисъл,а и нямам желание!

Интересно ми е как интелигентен човек като теб би формулирал исканията си?!Ако си доволен от сегашното положение приключваме по темата,в противен случай чакам да прочета...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 11.02.201314:39

Незнам какво се опита да кажеш, но вместо да се бориш с някакви "форумни герои" би ли ни обяснил какво означават тези Искания по-горе.
Не претендирам изобщо да съм умен, но дай някакви предположения какво ще стане ако вземе някой, че го изпълни точно това формулираното като Искания?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

18 Лайнол Мастията | 11.02.201314:14

Изобщо единственото по-тъпо нещо от политик са група БГ-граждани на протест...
---------------
Оня,
това си е доста грубо дори и за твоите стандарти!

Не всички могат да са умни като теб,но виж всеки може да слезе на нивото ти,а това не е комплимент!

Може и наистина никой от протестиращите да не може да ти се опре на акъла,но като човек не можеш да им стъпиш на малкото пръстче!!!

Не знам дали го усещаш,но и на вас форумните герои лека-полека взеха да ви отминават славните дни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 11.02.201309:34

".....и функциите им да бъдат поети от държавна организация. Според мен това е разумно. Пак ще се краде, но поне печалбата ще остава в родината и поне, ако докажеш кражба ще можеш да искаш сметка на крадеца по съдебен ред."

Това ми прилича на Топлофикация Смее се
А май нещо и от парното бяхме недоволни ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

16 mima | 11.02.201309:10

Хората искат ЧЕЗ и останали ЕРП-та да бъдат изгонени от България и функциите им да бъдат поети от държавна организация. Според мен това е разумно. Пак ще се краде, но поне печалбата ще остава в родината и поне, ако докажеш кражба ще можеш да искаш сметка на крадеца по съдебен ред.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани