Важна стъпка за Енергийния борд | webcafe.bg
newscafe

Важна стъпка за Енергийния борд

Webcafe.bg
24.08.2014, 15:43 (обновена 24.08.2014, 16:11)
екатерина захариева

Обявеният за приоритет Енергиен борд ще бъде гласуван в сряда на заседание на служебния кабинет, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева пред БНР. Най-неотложните задачи, които трябва да се свършат, са в две сфери - европейските фондове и състоянието на сектора на енергетиката, припомня тя.

„Това ще бъде един постоянно действащ експертен съвет към МС", обясни Захариева, като увери, че съставът му ще бъде с "максимално широко" участие на заинтересованите страни - производители, доставчици, потребители, синдикати, държавни и частни представители и т.н., но няма да бъде огромно звено, което ще работи трудно заради разногласия. Още пред май водещи икономисти призоваха за създаване на борд в енергетиката, който да бъде аналог на Валутния борд.

"Служебният кабинет е кабинет от експерти. Върнах професионалистите в системата, те не са партийно оцветени, те са професионалисти, които са работили с различни правителства и те трябва да останат там", каза още Захариева, отговаряйки на критиките на ГЕРБ, че в момента се извършва сеч на кадри, назначени от предишното правителство.

Тя коментира и заповедта на министъра на енергетиката Васил Щонов за прекратяване на дейности по проекта „Южен поток". "Министър Щонов направи това, което всъщност доста месеци се говореше, че е свършено от предишното правителство, а именно, че проектът е спрян, а всъщност се оказа, че не е. Това, което направи министър Щонов всъщност, е, че най-после изпълни препоръката на ЕК за България".

Според нея проектът не е бил спрян в цялост, а само "нови договори, нови тръжни процедури".

 

Oще: валентина захариева  дкевр  енергетика  енергиен борд  южен поток 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани