Вотът на недоверие се предъвка, ГЕРБ внесе нов | webcafe.bg
newscafe

Вотът на недоверие се предъвка, ГЕРБ внесе нов

Webcafe.bg
26.09.2013, 10:11 (обновена 26.09.2013, 16:35)
250713

Снимка: © Явор Николов

Председателят на парламента Михаил Миков реши да преброи депутатите за кворум

Без регистрация на депутатите в зала и с кворум, преброен на око, парламентът започна дебатите по първия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Докато ги привърши, ГЕРБ внесоха нов вот по старата тема - инвестиционното проектиране.

Както направиха и вчера, вносителите от ГЕРБ дойдоха в залата, но не се регистрираха с електронните си карти, което заплашваше окончателно да провали вота.

Регистрацията е нужна, за да проличи наличието на кворум в залата - минимум 121 присъстващи народни избраници, за да има заседание.

Тогава парламентарният шеф Михаил Миков реши да преброи депутатите чрез квесторите. Така видя, че в зала има 207 депутати - напълно достатъчно, според него, за да има дебати по първия вот на недоверие заради Министерството на инвестиционното проектиране.

Бившите управляващи остро реагираха срещу процедурния трик на Миков, а Бойко Борисов обяви, че ще бъде сезиран Конституционният съд, защото регистрацията трябва да се извършва чрез електронната система. Процедурните трикове отнеха повече от 40 минути.

Димитър Лазаров от ГЕРБ цитира алинея 2 от 48 член на правилника за работа на парламента, която гласи: "Проверка на кворум се извършва чрез компютъризираната система за гласуване преди откриване на заседанието".

Колегата му Красимир Велчев поиска поименна проверка на присъстващите в зала, за да се види, че там няма 121 души. Миков обаче отказа, тъй като парламентарният правилник изисквал за такава процедура поне час след началото на заданието.

ГЕРБ напуснаха залата с викове "Оставка", давайки на БСП и ДПС възможността сами да обсъждат нуждата и ползите от Министерството на инвестиционното планиране. Ахмед Башев от ДПС коментира, че три месеца са недостатъчен срок, за да заработи такова важно министерство, срещу чието създаване никой не е възразил.

Същото заяви и министър Иван Данов, който разкри, че очаква до следващата седмица на министерството да бъде дадена сграда.

Премиерът Пламен Орешарски и половината му министри дойдоха в пленарната зала, очаквайки заседанието да бъде открито. Орешарски повтори, че не разбира достатъчно добре мотивите на ГЕРБ, с които искат кабинетът му да бъде свален, определяйки ги като основани на „неверни, неточни или хипотетични твърдения".

Дебатите отнеха около половин час, след което зам.-председателят на парламента Христо Бисеров анонсира, че утре в 11.00 часа първият вот на недоверие ще бъда гласуван.

Втори вот на недоверие

Докато властта обсъждаше инвестиционната си политика, ГЕРБ изненадващо внесе втори вот на недоверие - по същата тема. Причината е, че първият бил опорочен от спорното хитруване с кворума от страна на Миков.

„Заседането е нелегитимно", обяви Лиляна Павлова, оплаквайки се от „тоталното и грубо погазване на Конституцията".

„В момента без наличие на кворум и без присъствие на вносителя на вота, незаконно се провеждат фалшиви и фиктивни словоизлияния пред камерите на БНТ под претекст, че има внесен и разглеждан вот", обяви тя.

Oще: бсп  вот на недоверие  герб  кворум  михаил миков  народно събрание  регистрация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.