Преди избори главният архитект на София Петър Диков обявява свои визии | webcafe.bg
newscafe

"Витошка" улица на кефа, "Шишман" - на арта

Webcafe.bg
30.06.2011, 14:48 (обновена 30.06.2011, 17:57)
Петър Диков

Снимка: © БГНЕС

Традиционно главният архитект на София Петър Диков е пак с нова визия за София

По традиция преди всички местни избори главният архитект на София Петър Диков представя нова визия за столични пространства.

Днес разкри, че точно в момента общината работи за изграждане на такава за бул. "Витоша", като цялостният проект ще влезе обаче в плановете за догодина. Главният архитект очаква  "Витоша" да се превърне в улица на забавленията - с кафенета и с ресторанти, изцяло пешеходна, дори и без трамвай. Комуникации - метро, гаражи, всичко ще е под нея.

Според Диков градът има нужда от арт улица - "Цар Иван Шишман" можела да се превърне в такова средище.

Пространството около НДК също ще бъде преустроено, обяви арх. Диков. През лятото ще бъдат премахнати една част от магазините в подлеза, които съществуват като временни обекти, за се се отвори подлеза като метростанция на НДК.

"Ще се премахне цялата поредица магазинчета от северната страна на подлеза между фонтана и изхода към трамвайните спирки", заяви главният архитект на столицата. "Имаме намерение да задължим собствениците да направят реконструкция на техните магазини, да махнат климатиците и да създадем приятно пространство", поясни той.

След приключване на "голямата работа с метрото и колекторите", оттук нататък задачата на Диков ще е свързана, по думите му, с подобряването на "облеклото, дрехите и грима" на София.

Главният архитект на столицата е възложил и проект за изработването на проект за промяна на пространството около Перловската река. Има идея водата да бъде свалена под земята, а коритото на канала да стане място за разходки и каране на колело.

"Моето мнение е, че дебатът за паметника на Съветската армия не е актуален. Това не е проблемът, който трябва да вълнува всички българи. Имаме много по-значими въпроси, които трябва да дискутираме", категоричен беше Петър Диков. Разработва се в момента конкурс за пространството на Княжевската градина.

Без хартиен билет от догодина

Обещанията не спират да валят.

Обикновеният хартиен билет за градския транспорт в София,  който се перфорира, ще изчезне след въвеждането на тикет-системата през втората половина на следващата година. Това каза заместник-кметът по транспорта Любомир Христов по Дарик.

С отпадането на хартиените билетчета ще бъдат премахнати и всички перфоратори. Пътниците обаче ще могат да си купуват билети от автоматите в превозните средства, които оказват часа на качване и не се перфорират. В момента цената на този билет е 1 лв.

Очаква се дотогава електронната система за таксуване да е интегрирана във всички видове градски транспорт в столицата.

Oще: архитект  визия  витоша  гараж  иван шишман  комуникации  магазини  метро  перловска река  петър диков  подлез  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани