Доктори и военни се реализират най-добре | webcafe.bg
newscafe

Доктори и военни се реализират най-добре

Webcafe.bg
31.01.2014, 13:23 (обновена 31.01.2014, 14:24)
СУ - проетсти

Снимка: © БГНЕС

СУ запазва водещите си позиции

С най-добра реализация са висшистите с диплома по медицина, фармация, стоматология и военно дело - в тези специалности безработицата е под 1%, а над 90% от завършилите работят това, за което са учили.

Това показват данните от последния рейтинг на висшите училища в България, представен от просветния министър Анелия Клисарова, цитирани от онлайн изданието на в. "Сега".

Учи, маме, за да работиш

Освен военните, завършилите информатика и компютърни науки, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, както и други 7 професионални направления имат среден осигурителен доход от над 1000 лв. при среден за висшистите от 868 лв. В групата на най-добре платените влизат още специалистите по математика, обществено здраве, медицина, комуникационна и компютърна техника, политически науки, металургия и направлението електротехника, електроника и автоматика.

Според актуалния рейтинг, по-малко от половината от завършилите висше образование работят на длъжност, която изисква университетска диплома. За сметка на това, 25% не се осигуряват. Средната безработица в тази група от населението е 4.15%, а при икономическите специалности е и по-висока - 4.5 на сто.

Кой, къде, колко

Софийският университет запазва лидерската си позиция - той е на първо място в 18 професионални направления. Още два столични университета - Медицинският и Техническият, имат водещи лидерски позиции в 5 професионални направления. Химикотехнологичният и металургичен университет е на първо място в 4 области, а Американският университет в България - в 3. Други 12 вуза оглавяват класацията само в едно професионално направление или са единствени в него. В 9 направления лидерите са извън София.

Данните също така показват, че няма особено значение в кой университет ще се учи медицина, докато при икономическите специалности е изключително важно кой университет ще избере студентът.

Рейтингът дава и актуална картина за висшето образование в страната. В момента студентите са общо 254 000, от тях 211 170 се обучават в държавните висши училища, а 43 257 са записани в частни вузове. С най-много студенти е отново Софийският университет - 22 932 възпитаници, следван от Университета за национално и световно стопанство - 19 767 студенти. Преподавателите са 14 062 - 12 823 в държавните и 1239 в частните университети и колежи.

Oще: бевзработица  висше образование  реализация  рейтинг  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани