Доктори и военни се реализират най-добре | webcafe.bg
newscafe

Доктори и военни се реализират най-добре

Webcafe.bg
31.01.2014, 13:23 (обновена 31.01.2014, 14:24)
СУ - проетсти

Снимка: © БГНЕС

СУ запазва водещите си позиции

С най-добра реализация са висшистите с диплома по медицина, фармация, стоматология и военно дело - в тези специалности безработицата е под 1%, а над 90% от завършилите работят това, за което са учили.

Това показват данните от последния рейтинг на висшите училища в България, представен от просветния министър Анелия Клисарова, цитирани от онлайн изданието на в. "Сега".

Учи, маме, за да работиш

Освен военните, завършилите информатика и компютърни науки, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, както и други 7 професионални направления имат среден осигурителен доход от над 1000 лв. при среден за висшистите от 868 лв. В групата на най-добре платените влизат още специалистите по математика, обществено здраве, медицина, комуникационна и компютърна техника, политически науки, металургия и направлението електротехника, електроника и автоматика.

Според актуалния рейтинг, по-малко от половината от завършилите висше образование работят на длъжност, която изисква университетска диплома. За сметка на това, 25% не се осигуряват. Средната безработица в тази група от населението е 4.15%, а при икономическите специалности е и по-висока - 4.5 на сто.

Кой, къде, колко

Софийският университет запазва лидерската си позиция - той е на първо място в 18 професионални направления. Още два столични университета - Медицинският и Техническият, имат водещи лидерски позиции в 5 професионални направления. Химикотехнологичният и металургичен университет е на първо място в 4 области, а Американският университет в България - в 3. Други 12 вуза оглавяват класацията само в едно професионално направление или са единствени в него. В 9 направления лидерите са извън София.

Данните също така показват, че няма особено значение в кой университет ще се учи медицина, докато при икономическите специалности е изключително важно кой университет ще избере студентът.

Рейтингът дава и актуална картина за висшето образование в страната. В момента студентите са общо 254 000, от тях 211 170 се обучават в държавните висши училища, а 43 257 са записани в частни вузове. С най-много студенти е отново Софийският университет - 22 932 възпитаници, следван от Университета за национално и световно стопанство - 19 767 студенти. Преподавателите са 14 062 - 12 823 в държавните и 1239 в частните университети и колежи.

Oще: бевзработица  висше образование  реализация  рейтинг  университети 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.