Скоро снимки с висока резолюция на свитъците от Мъртво море ще бъдат качени в уебмрежата | webcafe.bg
newscafe

Свитъците от Мъртво море - в Интернет

Webcafe.bg , По CNN
20.10.2010, 13:27 (обновена 20.10.2010, 17:05)
мъртво море

Снимка: © Getty Images

Свитъците са открити в периода между 1947 и 1956 година в пещерите на Кумран, които се издигат на 300 метра над нивото на Мъртво море.

Потребителите на Интернет вече ще имат достъп до едно от най-важните открития на 20 век. Израелският съвет за антиките и най-голямата онлайн търсачка Google се договориха да пуснат във виртуалното пространство свитъците от Мъртво море, които съдържат някои от най-старите библейски текстове.

Скоро снимки с висока резолюция на свитъците от Мъртво море ще бъдат качени в уебмрежата и всички, които са свързани с интернет, ще могат да хвърлят поглед върху библейското минало. Проектът ще осигури достъп до текста на 2000 години, който се смята за една от най-големите археологически находки през миналия век. 

Google ще използват разработена от НАСА технология за мултиспектърно изобразяване, която позволява откриването на нови букви или думи.

Усъвършенстваната апаратура ще бъде инсталирана в лабораториите на съвета и снимки с висока резолюция на всеки от общо 30 000 фрагмента от свитъците ще станат достъпни безплатно в уебмрежата.

Първите снимки ще бъдат качени след няколко месеца, а целият проект ще отнеме 5 години.

Свитъците са открити в периода между 1947 и 1956 година в пещерите на Кумран, които се издигат на 300 метра над нивото на Мъртво море.

Oще: google  мъртво море  открития  свитъци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани