Подарък на зелено | webcafe.bg
newscafe

Подарък на зелено

Webcafe.bg
13.06.2012, 16:22 (обновена 13.06.2012, 17:09)
Гори

Снимка: © Getty Images

Зелените протестират, че в резултат на промените в закона за горите за пръв път от 1925 г. насам крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им

В чест на рождения ден на премиера "подУпечните му депутати", както пишат възмутени екозоли, му направиха подарък - окончателното приемане на промените в Закона за горите, известни като поправките "Витоша ски".

С промените се дава възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост. Позволява се и ползване на държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина, отбелязват природозащитниците. 

Създава се и отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски курорти и голф игрища, като за промяната на предназначението на имотите няма да се плащат дължимите държавни такси, твърдят екоактивистите.

Според гласуваните текстове в горски територии без промяна на предназначението ще може да се учредява право на строеж за изграждане на стълбове за съоръжения за транспорт. Право на строеж ще се допуска и за ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения и необходимите леки второстепенни постройки. Според опозицията този текст е лобистки и дава възможности за абсолютно всякакви строежи. Точно срещу, него протестират и зелените.

Това е най-спорният и най-важен текст от закона, а правото на строеж за изграждане на обектите ще се учредява след провеждане на търг по реда на Закона за държавната собственост. Търгът ще се открива с решение на Министерския съвет, когато става въпрос за горски територии публична държавна собственост, със заповед на министъра на земеделието за горски територии частна държавна собственост или със заповед на кмета на съответната община след решение на общинския съвет, когато става въпрос за гори-територии, които са общинска собственост. С акта ще се определя началната цена и условията за провеждане на търга.

Мартин Димитров от Синята коалиция отбеляза, че така управляващите дават възможност на министъра и неговата администрация да решават всичко.

"Няма ли ясни правила, а то става така, ще видите, че няма ясни правила, ще има винаги въпросът защо точно тези фирми избрахте? Ще се почне с Витоша, ще се продължи през Банско и т.н. И после се чудите, хора от ГЕРБ, защо е дошъл този доклад от Европейската комисия? Ами като приемате такива закони, ще идват такива доклади. Наистина не мога да ви разбера", обясни Димитров.

Според Петър Курумбашев от левицата мнозинството прави вратичка, чрез която може да се заобиколи целия закон чрез закона за публично-частното партньорство. Правите това, че това, което се случи по Черноморието, да се случи и по планините в България, каза Курумбашев.

Председателят на комисията по земеделие и гори Десислава Танева посочи, че в новия текст изрично е записано, че правото на строеж се учредява след провеждане на търг.

"Безалтернативно. Правото на строеж за изграждане на обекти по алинея 1, точка 6, 7, 8 и 9, а именно ски писти, станция за лифтове и влекове, стълбове за лифтове и влекове и временните постройки се учредяват след провеждане на търг. Достъп до този търг има всеки инвеститор, който има интерес от това", заяви Танева.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че всичко се е разрушило и разграбило, а той иска да види отново децата да карат ски. Велчев се обърна към опозицията с думите, че те правят така, че да няма инвестиции.

След гласуването на текста Иван Иванов от Синята коалиция призова президента да върне закона за ново обсъждане. Вето от президента поискаха вчера и зелените.

Държавният глава Росен Плевнелиев обяви междувременно, че ще реши дали да наложи вето върху промените в Закона за горите, след като се произнесе Правният съвет на "Дондуков" 2.

С приемането на второ четене на текстове от законопроекта за горите депутатите решиха още, че в горските територии свободно ще може да се язди и да се карат велосипеди. Движението на спортни мотори и (ATV) ще се извършва само по пътища и обозначени трасета.

Междувремено екоорганизации и природолюбители започнаха да организират протест заради приетите промени в Закона за горите, улесняващи строителството в горски територии. Природозащитниците се събират в 19.30 ч при езерото "Ариана" в София, като идеята е да бъде блокирано движението на Орлов мост с флашмоб.

Според призива за спонтанна блокада, отправен в социалната мрежа "Фейсбук", депутатите са пренебрегнали неколкомесечни усилия на гражданите и организациите да покажат, че тези законови промени не са приемливи за обществото. Надсловът на призива е: "Да отнемем подаръка на Бойко".

Oще: вето  герб  дървесина  закон за горите  курорти  промени  синята коалиция  ски  строеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 13.06.201222:36

Искам да обърна внимание на един по-общ въпрос - типа законодателство, където един министър или друг чиновник "според закона решава какво е закона" започна да се създава ударно още по времето на тройната коалиция, а сега просто се прави вече без свян и задръжки. Създадоха се редица откровено или извъртяно недефинирани правила, които в открит текст иликосвено делегират в ръцете на един човек на дадена длъжност правото де факто да променя коренно правилата, а в много случаи лично да решава. Това не е законодателство, а е нагласяне на законодателството във форма, която извинява целта - концентрация на властта в хора, които могат да бъдат назначавани контролирани или длъжностите им могат да бъдат заемани от заинтересованите да колят и бесят.

Целия процес стана очевиден с въвеждането на пропагандната мантра за лошите фирмаджии, която се върза в началото към недоволството от олигарси, борчета и партийни тарикати, но доста лесно се пренасочи към всички смеещи да не карат по социалистически живота си. Тъй че защитените са защитени - за тях не се говори, който не слуша получава народната омраза и може да му се направи всичко без това да накърни властта. За атаките към по-малките просто никой не пише, самият народ се дели лесно и с удоволствие на преследащи и преследвани, лошото е, че именно преследваните са тия, които създават, а най-лошото е, че въпреки лъжите на социолозите реалната подкрепа на тоя държавен бандитизъм е прекалено висока Тъжен. Наистина побеснявам от факта, че това не се забелязва и постоянно се намира някой, който ми обяснява в някой форум (а понякога и на живо) как ГЕРБ се борили срещу крадците комунисти и турци, как така трябвало да бъде - да има ред и закон и никой от тях не желае нито да познава що е закон, нито да познава въплъщението му в българските условия - за тия не малко българи закона е на тартора, на големеца и писмената и правилата издълбани в камък нямат значение. Лошия матрял ни държи за шията с масата си, която не позволява на другите да повярват, че могат да променят нещо с протести. Ето на темата с тоя протест - преди няколко месеца министърът буквално се скара и подигра на народа, за това не се говори - очевидно табу е, самият Цеко направо наказа софийските скиори и все пак има хора, които намират това за нормално - за някаква грижа за народа, може би защото скиорите са си насмогнали на масрафа та ски ще ми карат, може би защото са еколозите са мафия, както затръби агитационния рупор. Подготвените да мразят или поне да виждат вина в себеподобните си лесно биват насочвани към "правилното" отношение от самите хора, които са причина тези емоции да станат толкова важни за толкова много българи. Живеем като рая, ей!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани