За едни реформи - първи съвет при президента | webcafe.bg
newscafe

За едни реформи - първи съвет при президента

Webcafe.bg
25.04.2012, 11:50 (обновена 25.04.2012, 15:27)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президент и премиер, заедно с министри, шефове на парламентарни групи и на спецслужби мислят рИформи

Реформите в сферата на сигурността и енергийната сигурност обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност. Това е първото заседание на Съвета след встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев.

Колкото по-скоро звената за национална сигурност се научат да работят заедно, толкова по-бързо ще постигнем ефект за обществото, каза Плевнелиев. Успехът на нацията зависи от това да създадем сигурна и предвидима среда за обществото и гражданите, заяви държавният глава.

"Армията, полицията и службите за сигурност работят в динамично променящата се среда. Те трябва да формулират правилно своите приоритети и да насочват ресурсите в съответствие с променящата се среда", констатира Плевнелиев.

Според президента България може да засили енергийната си независимост като разнообрази източниците и доставчиците на енергийни ресурси, както и трасетата.

"Интересът на българските граждани и на българската индустрия трябва да бъде водещ. Те не бива да стават заложници на енергийни корпоративни интереси. Богатството на нацията изтича през неефективни машини и неизолирани жилища. Енергийната ефективност е безспорен фактор в националната ни сигурност. Трябва да гарантираме на българските потребители пазарни цени, които да са подвластни на пазарни механизми". Това обяви Росен Плевнелиев. 

Консултативният съвет за национална сигурност към президента ще се събира на всеки 3 месеца. Президентската администрация ще предложи и вътрешни правила за работата му. 

Искам да споделя с вас моята амбиция да засилим неговата роля, да го превърнем в работещ орган, да обсъждаме и да решаваме въпроси, свързани с националната сигурност. Искам да ви уверя, че заседанията на КСНС ще се провеждат редовно, веднъж на три месеца - така, както е предвидено в закона, а не единствено при наболели проблеми и кризисни ситуации. Искам КСНС да работи по ясни вътрешни правила - така, както е записано в закона, но досега не се е случило.

В заседанието участват шефът на парламента, премиерът, министри, председателите на парламентарните групи в Народното събрание, директорът на разузнаването, главният секретар на МВР Калин Георгиев и др.

На заседанието на КСНС вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще чете доклада си за реформите в сектор "Сигурност". В него е записано, че проектозаконите за Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО) трябва да бъдат внесени в парламента едновременно, не по-късно от 5 октомври т.г. Същият срок - 5 октомври, важи и за проектозакона за военното разузнаване, който беше готов, но министърът на отбраната Аню Ангелов обяви преди ден, че е изтеглен. Това става за трети път.

Както вече съобщиха няколко медии, вицепремиерът предлага и "укрепване" на съществуващия Съвет по сигурността към МС, за който изобщо не е ясно какво е правил по време на трите години управление на ГЕРБ. Сега обаче негов секретар става съветникът на Цветанов по етническите въпроси Георги Кръстев, който ще продължи да си съветва и вицепремиера.

Според доклада, Съветът по сигурността ще подпомага координацията и взаимодействието между структурите, представени в него, при изпълнение на задачи, поставени от премиера. Ще одобрява и проект на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност и ще го предлага на Министерския съвет за внасяне в Народното събрание.

Освен това ще предлага на МС годишна програма с приоритети на системата за сигурност и на съставящите я министерства и ведомства, ще наблюдава състоянието на системата за национална сигурност, ще изготвя оценки и предлага решения по отношение на съгласуваност дейностите между институциите, ефективност и надеждност на основните дейности. Няма да се меси само в кадровата политика на спецслужбите - или поне това става ясно от доклада.

Oще: армия  кснс  президент  реформи  росен плевнелиев  сигурност  служби  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 25.04.201220:00

"Армията, полицията и службите за сигурност работят в динамично променящата се среда. Те трябва да формулират правилно своите приоритети и да насочват ресурсите в съответствие с променящата се среда", констатира Плевнелиев.
-----------------------------

ясно отворил е първия плик завещан му от Гоце muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани