Правителството обмисля да обложи с данък пенсиите на работещите пенсионери | webcafe.bg
newscafe

Данък за пенсионери?! А лихвите по влог кога...

Webcafe.bg
12.03.2010, 12:57 (обновена 21.03.2010, 20:22)
пари

Какво ли е състоянието на хазната, след като властта опря до пенсиите на стотина хиляди работещи пенсионери

В опит да изтръска максимално джобовете на обикновения българин, властта прогласи нова идея. Обяви я новият управител на НОИ Христина Митрева: да се облагат с данък пенсиите на работещите пенсионери.

Вместо да се увеличи събираемостта на данъчните приходи, намалели с 36% за януари на годишна база, се лансират инициативи за увеличаване на преките данъци.

В интервю за вестник „24 часа" днес Митрева казва: "Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък. Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно. Ще се опитаме и ние да прецизираме режима".

Според нея това ще е справедлив подход, защото когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, трябвало да има някакъв ограничител.

Подобна практика у нас е съществувала и преди. На 1 лев от пенсията удържали 35 стотинки. Конституционният съд обаче я отменил през 1997 г. Според Митрева причината за това било известно неразбиране - мотивът не бил съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Тепърва обаче ще се търси най-добрият вариант. Бъдещата мярка щяла да се съгласува с Националнат аагенция по приходите, със синдикатите, и с бизнеса, заявява управителят на НОИ.

Христина Митрева уточни, че по данни отпреди 2 години работещите пенсионери в България са около 67 000. Това обаче са само тези, които се трудят на трудов договор. Много други работят в сивия сектор или са самоосигуряващи се, според мен са около 150-200 хил. души, каза тя. Пенсионерите в България са около 2.3 млн. души.

Както са я подкарали от правителството, може да въведат и данък върху лихвите по  депозитите в банките, въпреки че едва ли банковото лоби ще го позволи. Идеята обаче е с давност от 2000 г. - тогава заместник-министърът на финансите Николай Георгиев прогнозира, че до година-две ще има такъв данък. Имаше известен натиск от страна на Европейската комисия да го направим по време на кабинета на Сакскобургготски, но не се стигна до облагане на лихвите върху влоговете в банки.

По време на кабинета на тройната коалиция - през 2006 г., отново се обсъждаше възможността да започнат да се облагат доходите на българите от лихви по депозити. Изискванията на ЕС са да се третират еднакво доходите на чуждестранните и местните граждани. Освен това са свързани с приложението на Директива 2003/48/ЕС в България.

Директивата се отнася за лихвени плащания в рамките на общността и на практика означава, че ако гражданин от друга страна-членка, например Франция, се остави пари на влог у нас, банката ще трябва да изпраща информацията за доходите му на  правителството, което да я препраща на френското, а във Франция този доход от лихви ще бъде обложен. На реципрочна основа нашите власти ще получават информация за българските граждани с доходи от лихви в останалите страни, прилагащи директивата.

Някои страни с развита банкова система като Австрия, Белгия и Люксембург използват възможността да избегнат предоставянето на информация, но облагат съответните доходи с компенсиращ данък.

Според родния Закон за данъците на доходите върху физическите лица получените доходи от лихви по депозит не се третират като облагаем източник на доходи. Те са необлагаем източник на доходи, според чл.13 т. 8 от закона, който гласи: "доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава - членка на ЕС, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство не са облагаем източник на доходи.

Ако решат обаче да посекат с данък депозитите, управляващите най-вероятно ще трябва да сложат някаква бариера, тъй като най-много пари у нас се държат в депозити  между 10 000 и 20 хил. лева, показва статистика на БНБ в края на 2009 г. Общо сумата на всички депозити в този диапазон е над 4 млрд. лева. Най-масови са обаче влогчетата  с не повече от 1000 лева, като за прилично погребение - техният брой е над 10 млн. депозити при физически лица, което прави близо 80% от всички банкови влогове.

Точно 360 лица пък са имали над 1 млн. лв. в депозитна сметка в банка у нас. 225 души от тях си съхраняват милионите в сметки в евро, а 120 са милионерите, които държат на лева. В края на 2009 г. общата сума на всички влогове в банките у нас се е увеличила до над 24.5 млрд. лева - вероятно защото много фирми са прехвърлили средства от фирмени в домакински депозити, заради по-голямата лихва.

Oще: данък  депозити  пенсии  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.03.2010, 12:58

1 superb | 13.03.201013:02

Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно>да хората като се пенсионират пътуват по света знаят за какво работят и си живеят старините идеално Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани