Сливат половин дузина русенски гимназии | webcafe.bg
newscafe

Сливат половин дузина русенски гимназии

Webcafe.bg, по news.bg, Радио Русе, Дарик, Топ Новини
01.02.2013, 11:36 (обновена 01.02.2013, 17:23)
русе

План-приемът ще бъде съгласуван с образователното министерство

Областната комисия по заетост настоява шест от професионалните гимназии в Русе да бъдат слети. Причините са улични ремонти и най-вече липсата на ученици.

ПГ по транспорт ще се премести в техникума по речно корабостроене и корабоплаване заради ремонт на булевард „Тутракан", който, според експертите, щял да затрудни достъпа на ученици. "В никакъв случай преместването на училището не бива да се тълкува като евентуално закриване, а просто преместване на учебно-възпитателната дейност", обясни областният управител Стефко Бурджиев.

Въпреки това, ръководството на гимназията се обяви твърдо против промените, като даже се подготвят протестни действия. В отворено писмо от гимназията обясниха, че се преместват в сграда, която няма необходимата материална база за транспортните специалности и не може да обезпечи практическото обучение с полигон, автосервизи и гаражи за съхранение на моторните превозни средства.

Училището съществува от 1949 г. и се води едно от най-добрите в областта. Според ръководството, ПГ по транспорт е финансово стабилна, а всички ученици получават напълно безплатно категория „В" и „С", свидетелство за мотокар, електрокар и автокран, осигурява карти за пътуване на социално слаби ученици.

В следствие на намаления план-прием, Професионалната гимназия по химични технологии ще стане част от Строителната, а ПГ по зърнопреработка да се слее с гимназията по туризъм. Повечето директори се възпротивиха срещу промените, в резултат на които ще бъдат закрити и някои новопоявили се паралелки.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов посочи, че учениците са намалели с 14 700 за 10 години и това е основната причина за трудната пълняемост на паралелките.Само през миналата учебна година 421 ученици от Русенска област са напуснали образователната система и са заминали с родителите си за чужбина. Други 56 деца пък са отпаднали от училище и не са продължили образованието си.

На практика 14-15% от учениците не продължават образованието си след осми клас по различни причини и в момента обучаваните деца в Русенско са около 23 000.

Oще: гимназии  образование  русе  техникум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани