80 на сто от работещите - с нежелана професия | webcafe.bg
newscafe

80 на сто от работещите - с нежелана професия

Webcafe.bg , по БНР
30.11.2011, 11:49 (обновена 30.11.2011, 13:00)
Хора

Снимка: © Getty Images

Човек, ако поиска, може да смени нелюбимата професия с друга...

Осемдесет на сто от работещите твърдят, че са избрали грешната професия, сочат данни на американско проучване, цитирани от Балканския институт по труда и социалната политика. Половината от анкетираните заявяват, че са неудовлетворени от работата си, предаде БНР.

Професионално да се ориентират възрастните - това означава да имат смелостта да сменят професията си, ако преценят, че не е за тях, стана ясно на форум днес.

Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков обясни, че Китай прави първото ориентиране на своите граждани на 4-5-годишна възраст, а държава като САЩ, като Южна Корея прави последното ориентиране три-четири години преди излизане в пенсия.

"Ние имаме документите, имаме стратегиите, имаме плановете, ние нямаме традициите, навика професионално да правят професионалното ориентиране. Май че звучи като екзотика в момента", казва Нейков, който е бивш социален министър в кабинета Костов.

Хората трябва да намерят мястото си, убедена е Галина Бончева от института. Ако метеш, трябва така да го правиш, че след теб нищо да не остава и хората да си кажат: "Денят ми започва хубаво, защото минавам на място, където някой е почистил", казва тя.

На работодателите все по-често ще им се налага да работят с възрастни хора, обяснява Нейков. Той призова да не се подценяват и пенсионерите. "Тези хора ще продължават да бъдат активни, ще искат отново и отново да проверят дали знанията и уменията им са насочени в правилната посока. Животът продължава, идват страшно хубави години, след като се пенсионира човек. Да не се предават, те не са аутсайдери".

Абитуриентите ни все повече гледат към чужбина

С 30% се е увеличил интересът на децата, кандидатстващи след средно образование в чужбина. 30 елитни частни училища и колежи ще посетят България в рамките на Международния салон за средно образование, който се провежда по проекта "Световно образование" в столицата.

Това е рекорден брой заявени участия, като засиленият интерес е заради тенденцията към нарастването на броя на кандидатите да получат западна диплома, каза Ирина Христова - организатор на проекта.

Oще: ориентация  пенсионери  професия  работа  работещи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 30.11.201113:17

Резултатът е естествен за онези политически системи,които поощряват експлоатацията на човек от човека.Ние сме принудени да им работим за да ядем.Същите изледвания бяха правени и при Т.Живков,но отново никой не смее дори да спомене този факт.Защото тогава всеки разполагаше с алтернативен избор за работа.Сега ровим кофите за буклук.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани