Стачка в най-мощната космическа лаборатория | webcafe.bg
newscafe

Стачка в най-мощната космическа лаборатория

Webcafe.bg, по БТА
23.08.2013, 11:09 (обновена 23.08.2013, 13:23)
Андре Кейперс

Снимка: © NASA/ESA

Близо 200 работещи в станцията на радиотелескопа в пустинята Атакама в Чили настояват за 15% увеличение на заплатите и премии за работата на голяма надморска височина в изолиран район

Служителите на най-мощната космическа обсерватория в света излязоха в стачка с искания за по-високи заплати и по-добри условия на работа.

Близо 200 работещи в станцията на радиотелескопа в пустинята Атакама в Чили настояват за 15 процента увеличение на заплатите и премии за работата на голяма надморска височина в изолиран район.

Радиотелескопът на Атакама (известен като АЛМА - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) е разположен на отдалечено плато на около 5000 м надморска височина близо до село Сан Педро де Атакама, на 1700 км северно от Сантяго. Работещите в станцията са изложени на силни ветрове, разреден въздух и значителни температурни спадове.

Служителите работят на 12-часови смени в продължение на 8 дни, следвани от 6 дни почивка. Тази система е смятана за изтощителна поради непрестанните промени в надморската височина и температурата.

Мястото е отлично за космически наблюдения поради липсата на влажност и слабото смущение от други радиосигнали.

АЛМА може да наблюдава невидима за човешкото око светлина и да прониква през гъстите облаци космически прах в търсене на информация за зараждането на Вселената. Проектът на стойност 1,4 милиард долара (1 милиард евро) е финансиран съвместно от САЩ, Канада, Япония и Европа.

АЛМА е подготвян в продължение на 10 години и е започнал работа преди пет месеца. Той използва 66 антени, които могат да работят едновременно и действат като един-единствен гигантски телескоп.

Направените снимки се обработват от Корелатора - един от най-мощните компютри в света, специално изработен за този проект, който може да извършва до 17 квадрилиона операции в секунда.

Oще: алма  атакама  лаборатория  станция  стачка  чили 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.