КЗК глоби "Енерго-Про" с 266 000 лева заради злоупотреба с господстващо положение | webcafe.bg
newscafe

КЗК глоби "Енерго-Про" с 266 000 лева

Webcafe.bg, по БГНЕС и Investor.bg
27.01.2014, 12:34 (обновена 27.01.2014, 13:22)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "Енерго - Про Мрежи" АД с 266 040 лв. заради злоупотреба с господстващо положение заради забавено включване на фотоволтаична централа в мрежата.

Производството е образувано по искане на "В2М" ООД. Соларната централа на компанията, разположена в община Добрич, трябвало да бъде включена към мрежата на енергодружеството, но процедурата за това била забавена от „Енерго - Про". Според КЗК, дружеството безпричнно е възпрепятствало В2М да започне търговската си дейност на пазара.

От „Енерго - Про" обясняват забавянето с конкретизиране на договора за „В2М" с НЕК и посочват, че е имало забавяне в отговорите от държавната компания. От енергийната компания допълват, че при подписания договор спорни клаузи са били преформулирани според тяхното предложение, което те считат за доказателство, че възраженията им са имали основание.

Собствениците на централата посочват, че ако договорът за присъединяване към мрежата е бил подписан през 2010 година цената за изкупуване на енергията от централата би била 728,29 лева без ДДС. Заради забавянето обаче цената за изкупуване вече е 485,60 лева без ДДС.

През 2013 г. „Енерго - Про Мрежи" три пъти попадаха под ударите на КЗК заради злоупотреба с господстващо положение. През ноември м.г. комисията глоби „Енерго - Про" с над 1 млн. лева заради непропорционално прилагане на ограниченията върху постъпващата от разпределителната мрежа енергия между различните производители.

Oще: в2м  веи  господстващо положение  енерго - про  кзк  нек  фотоволтаична енергия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани