Висшият съдебен съвет ще възложи на Инспектората към съвета да провери работата на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по едно от делата срещу "Софийски имоти" | webcafe.bg
newscafe

Все пак ще се проверява шефката на СГС заради "Софийски имоти"

Webcafe.bg , По БНР
14.06.2011, 17:50 (обновена 14.06.2011, 18:14)
Владимира Янева

Все пак ВСС се реши да провери какви ги е вършила новата председателка на СГС Владимира Янева по едно от делата на "Софийски имоти", прекратено от нея...

Висшият съдебен съвет ще възложи на Инспектората към съвета да провери работата на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по едно от делата срещу "Софийски имоти". Малко след избора на Янева стана ясно, че баща й е закупил от нашумялото със скандалните си сделки общинско дружество два имота на преференциални цени.

От утре Инспекторатът трябваше да влезе в Софийски градски съд, за да проверява работата на цялата наказателна колегия. Шефката на Инспектората Анна Караиванова обяви това преди дни и обясни, че иска да се установи как по принцип се вдигат делата на наказателните съдии.

От вчерашното редовно заседание на етичната комисия към ВСС излезе неофициална информация, че няма да прави специална проверка по случая "Софийски имоти", тъй като попадал в цялостната ревизия на наказателната колегия, която ще започва Инспекторатът.

Но на извънредно заседание днес етичната комисия е решила да се провери именно делото, по което Янева е съдия-докладчик. Тя веднъж го е връщала на прокуратурата, после й е върнато от Софийския апелативен съд и така вече една година, в която то стои във висящо положение.

Янева е критикувана, че тъй като е била пълномощник на баща си по сделките със "Софийски имоти" първо, не си е направила отвод по делото и второ, не е декларирала, че е в конфликт на интереси. Баща й си е купил два магазина от общинското дружество.

Междувременно ВСС вече поиска от Сметната палата да провери коректността на декларациите на Владимира Янева, в които тя описва имотното си състояние. И в двата случая на проверки с крайни срокове никой не се ангажира.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подкрепи извършването на проверка на ВСС по повод случая с назначението на Владимира Янева за председател на СГС.

"Не съм човекът, който участва в отбора на ръководители на съответните съдилища. Това е въпрос, който трябва да бъде зададен към Висшия съдебен съвет, но съм убеден, че ако Владимира Янева беше позната на Алексей Петров или на Пешо Сумиста, може би нямаше да има такива атаки към нея. След като има подобен обществен интерес, трябва да бъде извършена и съответните компетентни органи, контроли, които са, трябва да се произнесат", каза Цветанов.

От инспектората уточниха за "Хоризонт", че единственото, което могат да направят по случая "Софийски имоти", е да установят дали съдия Янева е спазила законовите срокове. Те обаче не могат да се произнесат за това дали тя е била в конфликт на интереси като съдия-докладчик по делото.

Oще: анна караиванова  владимира янева  всс  дело  инспекторат  проверка  сгс  софийски имоти  съдия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани