Отново за българските спирачки за Македония | webcafe.bg
newscafe

Отново за българските спирачки за Македония

Webcafe.bg, по БГНЕС
13.06.2013, 11:22 (обновена 13.06.2013, 11:53)
парламентът в скопие

Снимка: © Wikimedia Commons

София настоява да бъде подписан договор за добросъседство и приятелство с Македония

За пореден път първият ни демократично избран президент Желю Желев обяви, че досегашната ни външна политика спрямо Македония, която слага спирачки на членството й в ЕС е погрешна и се надява новото правителство да я промени.

Действителната българска външна политика не е тази, която практикуваше бившият премиер Бойко Борисов. Убеден съм, че това е мнението и на мнозинството в България, каза д-р Желев в лекцията си в Скопие на тема "Многополюсният и еднополюсният модел през XXI век".

"Откритите въпроси трябва да се решават, но не с блокади и ултиматуми... Аз смятам, че става въпрос за неразбирателство, а не за трайна политика на българската държава", заяви Желев.

Той очаква първите резултати от промяната на българската политика спрямо Македония да си проличат още на предстоящия съвет на министрите на ЕС на 27 юни. Желев определя като погрешна крачка политиката на кабинета Борисов спрямо Македония.

Според Желев Борисов застанал изцяло на гръцки позиции. "Аз това нещо го казах още тогава, че е погрешна крачка. Едно са споровете по различни теми, а съвсем друго интеграцията на една държава, която има необходимост от пълноправно членство в ЕС и НАТО, не само за себе си, но и за целия регион", подчерта още Желев.

Новият външен министър обаче препотвърди, че ще сме твърди

Позицията на България към Македония ще е твърда, но и разумна, коментира дни след като пое Външно Кристиан Вигенин.

"Принципната ни позиция е ясна - Македония трябва да бъде член на Европейския съюз. Това е в интерес на България, но конкретните стъпки до тогава предстои да бъдат уточнявани, защото Македония пое едни ангажименти към предишното правителство и смятам, че те трябва да бъдат изпълнени", каза Вигенин.

Става въпрос за подписване на договора за добросъседство и приятелство между двете страни. Пътят на Македония към ЕС минава през подписване на договор за добросъседство с България, каза Вигенин.

Външният министър открои Македония и решаването на спорните въпроси като един от основните приоритети в работата му - "...защото това е важно за България, но и няма време за чакане. То е важно за целия регион. Няма да има съществена промяна в позицията, ние очакваме да се подпише договора".

Oще: българия  договор за добросъседство и приятелство  ес  желю желев  кристиан вигенин  македония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани