Путин трасира пътя на Русия | webcafe.bg
newscafe

Путьовка за Русия

Webcafe.bg, по РИА Новости
12.12.2012, 12:29 (обновена 13.12.2012, 12:25)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Владимир Путин: "Русия трябва да бъде суверенна и влиятелна държава. Ние не трябва да се загубим като нация, а да ставаме все повече..."

В деня, в който Русия се прощава с великата певица Галина Вишневская, руският президент Владимир Путин отправи на 12 декември ежегодното си послание към Федералното събрание (двете камари на парламента). Това е нещо като годишната реч на американския президент За състоянието на съюза.

За Путин това е деветото послание - той е президент за трети път, но за първи път за мандат от 6 години. В  речта си държавният глава изложи визията си за развитието на държавата и очерта няколко основни теми.

Русия може да нахрани света

Търсенето на храни в света стремително расте, особено в развиващите се страни, а Русия трябва да стане най-големият в света доставчик на храни, обяви Владимир Путин. Той припомни, че на страната се падат над половината от плодородните земи на планетата - 55%.

В близките 4-5 години ние трябва напълно да обезпечим своята независимост по всички основни видове храни, а след това Русия да стане най-големият в света износител на хранителни продукти, нареди президентът.

Облекчения за руско гражданство

Путин нареди още да бъдат облекчени бюрократичните процедури за тези, които искат да получат руско гражданство. Целта е да се ускори процесът за нашите съотечественици, преки наследници на потомците на тези руснаци, родили се още преди революцията през 1917 г., заяви президентът.

Възложил съм да се разработят в ускорени срокове процедури за предоставянето на руско гражданство на наши съотечественици, носители на руския език и руска култура, преки потомци на тези, които са се родили още в границите на руската империя, каза Владимир Путин.

Наред с това той предложи влизането в Русия от граждани от Общността на независимите държави (включва 11 държави от някогашните 15 в бившия СССР) да става през 2015 г. със задграничен паспорт.

Повече регионални вузове

Руският президент обяви, че трябва да се откриват повече регионални вузове, а в тях - повече места за студенти, които да са на бюджетна издръжка. Държавата трябва да оказва поддръжка на програмите за развитие на такива вузове, а е особено важно в управлението и финансирането им да участва и бизнесът, заяви главата на руската държава.

Така, според него, ще бъде прекратена практиката да се харчат бюджетни пари за издръжка на студенти от различни региони в Москва и Петербург, които дори нямат намерение да работят по специалността си.

Според Путин приоритетно финансиране ще получат тези регионални вузове, които работят в регионите и поддържат връзка с най-големите предприятия, заедно с тях правят научни разработки и проекти, а техните випускници свързват своето бъдеще с местата, където живеят.

Инвестиционна карта на Русия

Нуждаем се от инвестиционна карта на Русия, каза още Путин. Необходим е ясен сигнал за инвеститорите къде е по-изгодно и разумно да се работи, да се създават едни или други производства и на каква подкрепа от държавата може да разчита бизнесът.

Освен това руският президент се обяви за това да бъде "извадена" икономиката от офшорните зони.

Девет от всеки десет сделки в Русия не се регулират от руските закони и това трябва да бъде променено, обяви Путин, който посочи, че приоритет на икономическата политика ще бъде развитие на малкия и средния бизнес.

Президентът също така опроверга мненията, че Русия избира държавния капитализъм, и заяви, че икономиката не трябва да има нищо общо със схемите от 90-те години на миналия век.

Целта на Русия е влизане в 20-те държави с най-добър бизнес климат в света, което ще позволи на страната да увеличи БВП с 2.5%. Всичко това обаче не трябва да става за сметка на природните богатства на страната, категоричен е Владимир Путин.

*Путьовка - от руски език

Oще: бъдеще  владимир путин  вузове  гражданство  икономика  офшорки  паспорти  русия  федерално събрание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 13.12.201210:42

Не се знае какво може да се случи. Преди 1917 година Русия е била сред най-големите износители на зърнени храни.
Мене не ме вълнува, какво става в Русия, а в България – че ние от износители на селскостопанска продукция се превърнахме на вносители на всичко и износители на хора за черна ниско платена работа и на проститутки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 10:53

1 Спас | 12.12.201222:30

Еееех, все не так как надо! 55% от обработваемата земя на планетата, а внасят храни! А иначе са такива едни, работливи, братушките... Все не так, не так, как надо!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани