Швейцарско дружество искало да купи дълга на НЕК | webcafe.bg
newscafe

Швейцарско дружество искало да купи дълга на НЕК

Webcafe.bg
08.07.2014, 15:16 (обновена 08.07.2014, 15:23)
42

Снимка: © Явор Николов

КТ "Подкрепа" твърди, че ще бъде извършена приватизация "дълг срещу собственост"

Фирма, регистрирана в Швейцария, иска да купи дълга на НЕК, твърдят от КТ „Подкрепа". Министерство на икономиката и енергетиката е водило разговори за приватизация "дълг срещу собственост", обяви на пресконференция днес президентът на синдиката д-р Константин Тренчев.

От „Подкрепа" подчертават, че става дума за мултинационална корпорация, но не посочват името й. Това, което се очаква да направи НЕК, се нарича "цесия", обясни синдикалният съветник по енергетика Ангел Божилов, която обикновено се изразява в замяна на дълг срещу собственост. В този случай не се изисква съгласието на длъжниците, но за сметка на това могат да бъдат предоговорени условията на дълга.

„Нямаме абсолютно нищо против това да се случи, ако тази корпорация наистина е готова да дойде да извърши една прозрачна - дали ще е рефинансиране под формата на заеми, или ще бъде приватизация, ако те са готови да дойдат в България и да се държат като нормален и отговорен инвеститор, ние бихме ги приветствали", каза Божилов.

Според последните обявени данни дълговете на НЕК възлизат на около 3 млрд. лв. Миналата година БЕХ пласира емисия облигации, за да покрие част от тези дългове. Според данните на ДКЕВР близо 1.5 милиарда лева са натрупани заради "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

Според Божилов НЕК генерира загуба 1 млрд. лева годишно. По думите му има опити „на определени кръгове" за скрита приватизация с краткосрочни, спекулативни цели.

Въпреки че не пожела да назове името на компанията Божилов подчерта, че тя се намесва в плана за оздравяване на ТЕЦ "Варна".

"Не бива да се забравя, че в НЕК има подценени активи - язовири и каскади - почти една трета от българската енергийна система. Ако влезе чуждестранен инвеститор по схемата "дълг срещу собственост", незабавно ще трябва да бъде реструктуриран пазарният модел на НЕК", посочи Божилов.

Той обясни, че за да се покрие текущият дефицит на годишна база в НЕК от 1 млрд. лв., е необходимо повишение на цената на електроенергията с 35-40 процента.

"Ако трябва да се покрият и вече натрупаните задължения на НЕК, това увеличение трябва да бъде от 80 до 100 процента", смята Божилов.

От синдиката изразиха опасението, че при служебен кабинет ще започне масова подмяна на директори на държавни предприятия.

Oще: дкевр  дълг  енергетика  енергийно дружество  нек  подкрепа  приватизация  синдикат  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.