35 лв. детски надбавки са максимумът | webcafe.bg
newscafe

35 лв. детски надбавки са максимумът

Webcafe.bg
26.09.2011, 10:24 (обновена 26.09.2011, 10:29)
майка, деца

Снимка: © Getty Images

Сега държавата изплаща детски надбавки за близо 840 хил. деца

По-правилната социална политика е в съчетаването на паричните суми, които се предоставят за деца, с допълнителните социални услуги, за да могат повече хора да се възползват от подкрепата. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Малденов в неделя по повод настояването на родители в страната за увеличаване на детските надбавки.

Преди два дни стана ясно, че български родители ще протестират с искане за по-високи детски надбавки и майчинство. Националният протест ще се проведе на 1 октомври. Родителите ще настояват и за промени в образователната система. Те ще поискат таксите на градини и ясли да не надвишават размера на детските надбавки

Сега държавата изплаща детски надбавки за близо 840 хил. деца. За всяко от тях месечно се дават по 35 лв., а при близнаците сумата е по 52,50 лв. Така за първата половина на 2011 г. са похарчени около 180 млн. лв. за надбавки.

Позицията на протестиращите е, че щом минималната работна заплата е увеличена с 30 лева, би могло да бъдат увеличени и детските надбавки с още 15 лв.

Според Младенов е по-добре е да има социални услуги за децата, да се плати детската градина при семейства с ниски доходи, да се подпомогнат първолаци, както държавата прави за началото на новата учебна година с по 150 лева. В допълнителните социални услуги, които развиваме, са вложени много средства, коментира министърът.

Младенов посочи, че детските надбавки по 35 лева са максимумът, който може да се даде в условията на икономическа криза. По думите му платеното майчинство в България от 410 дни е най-продължителното в Европа, а в европейски страни се водят дебати за много по-кратък отпуск, който да се заплаща.

Попитан дали има възможности да се увеличат детските надбавки за следващата година, Младенов каза, че макрорамката на бюджета все още не е разглеждана. Когато това стане, ще се прецени и какви възможности има.

Oще: детски надбавки  протест  родители  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 28.09.201121:24

Това е призив за "Политическа агитация" сред напълнолетните в средните училища ли е ?
Бананите е възможно да се дотират и цените им да паднат до 3-4 пъти по пазарите!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани