Всеки пети медик с нагласа за чужбина | webcafe.bg
newscafe

Всеки пети медик с нагласа за чужбина

Webcafe.bg
20.07.2012, 10:33 (обновена 20.07.2012, 13:51)
лекари в операция

Средно на година на работа в чужбина заминават по 507 души

Всеки пети медицински специалист в България е с нагласа за работа в чужбина. 13% от лекарите и медицинските сестри пък заявяват намерение да си потърсят работа навън в следващите 2 години.

Данните са от съвместно проучване на Институт "Отворено общество", Български лекарски съюз и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи сред 1000 анкетирани, представено на медиите.

Данните на Българския лекарски съюз показват, че у нас има 32 000 работещи лекари, от които на година средно заминават по 507 души в чужбина. Асоциацията на специалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки и рехабилитатори) отбелязва, че броят им е 47 000. Само през 2011 г. 1293 са напуснали страната.

Тези, които търсят реализацията си в чужбина, са предимно общо практикуващи лекари, анестезиолози, хирурзи, акушер-гинеколози, а страните от ЕС, които избират - Великобритания, Германия и Франция. Медицинските сестри предпочитат Великобритания, Италия и Испания.

По-високото заплащане е основна причина за медиците да изберат работа в чужбина - така са посочили над 70% от анкетираните. Но също са посочени и по-добрите условия на труд и по-добро качество на живот. Те се надяват да получават в чужбина между 1350 и 5000 евро заплата за труда си.

В България ги разочарова големите разлики в заплащането по специалности, дефицитът на други медицински специалисти, което пречи на останалите да си вършат работата, хроничният недостиг на средства и консумативи, липсата на модерно оборудване в болниците.

Според Минка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, сред основните причини за емиграцията на сестрите е и унизителното отношение към тях - както от страна на обществото, така и от самите лекари.

От всички 1993 медицински сестри, напуснали м.г. България, само 1/3 са успели да получат признание на образованието в чужбина, останалите са станали болногледачи.

Проучването показва, че основният риск от недостиг на специалисти в здравеопазването идва от прекалено малкия брой млади попълнения в професията, които не могат да компенсират хората, които излизат в пенсия през следващите 20 години. Лекарите във възрастовата група между 30 и 39 години са по-малко от 40% от тези в групата - 50-60 години.

Освен това цели региони от страната са без специалисти. 29% от лекарите са съсредоточени в София, 50 на сто - в София град, Пловдив и Варна. Останалата част се разпределя в другите райони.

В София работят и най-много медицински сестри (21.5 на сто), но разпределeнието в останалите градове е по-равномерно. В столицата е и най-големият брой болнични легла в страната.

Повечето лекари са жени - 55.6 на сто и предимно във възрастта 46-60 години, 48.4 на сто). Само 1/20 от медиците в България са под 30 години. При медицинските сестри ситуацията е подобна - 45% са между 46 и 60 години.

Oще: лекари  медицински сестри  отворено общество  проучване  работа  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани