BP започва операция за окончателното спиране на разлива | webcafe.bg
newscafe

BP започва операция "стоп" на разлива

Webcafe.bg
02.08.2010, 12:58 (обновена 02.08.2010, 13:26)
Разлив

Снимка: © БГНЕС

Ако операцията бъде успешна, екипите ще успеят да запушат течащата сонда, но процедурата не е изпробвана на подобна дълбочина.

Още днес може да започне операцията "статичен удар" за запечатване на течащия от 20 април петролен кладенец в Мексиканския залив.

Операцията е пореден опит да се реши окончателно проблемът с кладенеца на Бритиш петролиъм, който нанесе огромни щети на екологията и икономиката на американските щати по крайбрежието на Мексиканския залив.

Представителите на BP заявиха по-рано, че се надяват операцията да се извърши във вторник, но адмирал Тад Алън от Бреговата охрана заяви, че действията може да започнат още в понеделник през нощта.

"Статичен удар" е част от двустепенна процедура по окончателното запечатване на находището. Първата операция включва изливане на земна маса и цимент в горната част на кладенеца.

Тя ще бъде последвана от операция "придънен удар", при която също се излива цимент и земна маса, но в долната част на находището.

Втората операция може да започне между 5 и 7 дни по-късно.

Ако операцията бъде успешна, екипите ще успеят да запушат течащата сонда, но процедурата не е изпробвана на подобна дълбочина.

Подобен опит вече се увенча с провал през май.

Общо от 3 до 5.3 милиона барела (1 барел = около 159 литра) суров петрол са изтекли в Мексиканския залив от 20 април до 15 юли, когато над течащия кладенец беше поставен похлупак.

Oще: бритиш петролиъм  екология  мексикански залив  петрол  разлив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

1 Пламен Иванов | 03.08.201009:24

Експлозията на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън" стана на 20 април. Вместо коментар - от мен кратка хроника на заглавията през последните 3 (три) месеца:

28.04.2010 - Подводен купол ще чисти нефта от Мексиканския залив
Подводен купол ще чисти нефта от Мексиканския залив... Инженери изработват гигантски подводен купол, който да вмести петролния разлив в Мексиканския залив, след като опитите да се спре изтичането чрез роботи-подводници се провалиха.

8 май 2010 г. - Бритиш петролиум събира разлетия петрол със специален купол... Гигантски купол от бетон и стомана беше поставен над петролния кладенец в Мексиканския залив, където преди дни избухна нефтена платформа...

13.05.2010 - „Бритиш петролиум” постави втори купол ... Екологичната криза в Мексиканския залив се разстраства. 98 тонният гигански купол, който бе поставен на дъното на Мексиканския залив в близо до теча не е дал желания резултат.

14 май 2010, - "Бритиш петролеум" задейства план Б за спиране на петрола. След като се провали планът за поставяне на голям метален купол върху счупената сонда на повече от 1500 метра дълбочина, в четвъртък бе спуснат малък контейнер, наречен "цилиндър", който до края на деня трябваше да започне да събира свободно изливащия се в морето петрол.

06 юни 2010 - "Бритиш петролиум" ще спира теча със специална "шапка", която ще улавя по 6000 барела петрол на ден ...

09.06.2010 - Компанията Бритиш петролиум, която е отговорна за гигантския петролен разлив създал екологична катастрофа, провежда кампания в своя защита посредством рекламната мрежа на Google. Британците са откупили първите места от резултатите по някои ключови думи. Ако решите да търсите информация, в най-голямата търсачка, използвайки ключовата фраза „oil spill”, веднага ще попаднете на спонсорираните от Бритиш петролиум резултати. Компанията има сериозни проблеми с имиджа си...

13 юли 2010 - „Бритиш Петролиум” поставя нов купол на дъното на Мексиканския залив... „Бритиш петролиъм" излъчи на живо в интернет кадри, на които се вижда новата фуния, която компанията постави върху петролния кладенец на дъното на Мексиканския залив ...Старата фуния, която беше отстранена в събота, не можеше да се захване здраво за счупената тръба, през която блика петролът. Новата фуния е замислена като временно решение. За да запуши окончателно теча, „Бритиш петролиъм" пробива два помощни кладенеца, през които трябва да достигне до освободеното от взрива находище и да „инжектира" сгъстена земна маса и бетон.

16.07.2010 г - "Бритиш Петролиум" спря изтичането на петрол в Мексиканския залив ... Инженерите изпитват новия купол, инсталиран в началото на седмицата на аварийната сонда. "В момента изтичането на петрол в Мексиканския залив е спряно", заяви вицепрезидентът на ВР Кент Уелс.

16.07.2010 - BP в нов скандал – този път около Меграхи ... Името на британската компания „British petroleum" е замесено в нов скандал. Световните агенции съобщават, че в писмо група сенатори са обвинили BP, че е лобирала пред британското правителство за освобождаването на атентатора от Локърби Абдел Басет ал Меграхи. Целта е била получаване на изгодни договори за добив на петрол от Либия.

20.07.2010 - Власти позволиха на „Бритиш петролиум" да тества новата фуния още денонощие. Американското правителство разреши на „БП" още 24 часа да остави затворен проблемния петролен кладенец в Мексиканския залив и да подложи на още изпитания фунията, за която се смята, че може да спре петролния разлив...

21.07.2010 - PR гаф превърна компанията в обект на подигравки... Последният PR гаф е фалшифицирана снимка на центъра за управление на ВР, пише "Шпигел". На нея се виждат силуетите на служители на ВР пред екрани, които показват детайли от екокатастрофата в залива. Проблемът бил, че повечето екрани всъщност са черни, обясни говорителят на ВР Скот Дийн.
Един от фотографите на концерна, с помощта на Photoshop, сложил картинки от катастрофата и в тях.

21 юли 2010 - БП готви нова операция за окончателно спиране на разлива в Мексиканския залив с тапа от бетон...

23.07.2010 г - Хванаха “Бритиш петролиум” да фалшифицира снимки. За втори път в рамките на два дни компанията «Бритиш петролиум» (BP) беше изобличена, че фалшифицира снимките на официалния си сайт.

1 август 2010 - BP започва операция "стоп" на разлива ...

ПАК ЛИ? Колко пъти ще го спират този разлив? ИЛИ ПАК Е ПОРЕДНАТА ПИАР АКЦИЯ!?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани