НСА не дава базата в Несебър, но няма акт за собственост | webcafe.bg
newscafe

Битка за първа линия край морето

Webcafe.bg
18.04.2012, 15:07 (обновена 18.04.2012, 15:14)

1 от 4 снимки Назад Напред

НСА

Снимка: © Sofia Photo Agency

Учебната база на НСА се простира на площ от 135 дка между Равда и Несебър

Въпреки дъжда, студенти от Националната спортна академия (НСА) протестираха днес в София срещу опитите да бъдат застроени терени на базата на академията край Несебър.

Учебната база на НСА се простира на площ от 135 дка между Равда и Несебър.

В средата на март от академията алармираха, че са започнали строителни дейности върху терените, които са определени да се използват за учебни цели с царски указ още в началото на миналия век. Собствениците с възстановени земеделски имоти в местността искат да построят 5 хотела върху терените. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обаче учебното заведение не разполага с документ или акт за собственост на този терен и именно затова терените са били реституирани.

От друга страна преди повече от година правителството обяви учебно-спортната база на НСА за спортен обект с национално значение. Тогава министърът на спорта Свилен Нейков заяви, че обявяването на базата за такъв обект запазва целостта на уникалния комплекс и възможността за ползването й от спортистите.

Заради реституцията над територията на НСА студентите изразяват своето недоволство вече цял месец. Миналият четвъртък техни представители образуваха жива верига, за да спрат напора на багерите в района. Това провокира физически сблъсък между тях и строителите, след който няколко души имаха нужда от болнична помощ.

Поредният протест днес започна от езерото „Ариана" в Борисовата градина. За кратко беше блокирано движението в района на "Орлов мост", като шествието продължи към Министерския съвет.

Студентите настояха строежът, заради който беше разрушен единственият път от хотелската част на базата до плажа, да бъде преустановен до излизането на съдебно решение и до изясняването на собствеността върху земята.

След среща с ректора на академията и студенти в Министерския съвет, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че ще бъде направена извънредна проверка и заснемане на терените, за да се установи дали се строи на територията на плажа. Ако е така, строителството върху терените, част от базата на НСА, временно ще бъде спряно.

Павлова добави, че университетът не разполага с документ или акт за собственост на този терен. Частните собственици вече имат разрешение за строеж, така че временно може да се спре строителството, докато се водят съдебните дела, обясни Павлова.

Очаква се скоро да бъдат окончателно одобрени и да влязат в сила промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, с които се забранява строителството по плажовете.

Вчера обаче кметове на общините по Южното Черноморие се обявиха срещу поправките с мотива, че забраната щяла да блокира изграждането на пречиствателни станции и брегоукрепителни съоръжения.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 19.04.201210:09

Бих се радвал най-много, ако ги компенсират с хубав терен някъде на по-спокойно и уютно място. Хората си го заслужават, учудващо е, че е допусната такава немарливост. А, иначе, който има документи, той е собственик. Оттам-нататък какво се случва е правен въпрос. Глупака нека строи, там и без т'ва отдавна е насрано (и не е няк'во райско място, също така, пущинак си е)!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 13:07

2 GruYou | 19.04.201200:50

Никога не съм бил на базата на НСА в Равда, минавал съм често оттам, по плажа съм се разхождал. Да ама от бетонните огради и парадни входове на хотелите какво да видиш?
Не знаеш къде си, пред мола в Бургас ли, Кауфланд ли. Няма го вече усещането за морския бриз, миризма на смокиня и сол да витае във въздуха...
Морето става все по-нереално като изживяване, няма ли някой в тази държава да се вдигне на бунт срещу явната политика на разграбване в България?
От мирни протести полза няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

1 Von Bl | 18.04.201220:13

Май аз трябва да коментирам? Сложна работа ще каже не запознат човек,сложна и объркана...Собствениците имат документи,НСА няма. Така е ,по предубеждение и болезнен опит всеки ще защити собствениците, всеки е имал проблеми с държавата/отчуждавания,такси,данъци,вноски,промили и т.н/ Да но в случая няма нищо такова. Казвам го съвсем просто и ясно; На мястото на базата винаги са били пущинаци,като студенти преди години садяхме кипариси и борчета,на 10 само едно се хващаше...как стана така че били ниви? пък и проекта на новия хотел на общински съветник ?и най вече без съдия изпълнител ,а и аз съм строил??? първото,което искат в общината за проектна виза е дали не ти е спорен парцела, Как стават такива работи? и защо точно преди забраната за строеж на плажната ивица? Това че децата няма, къде да си изкарат нормално курса и усетят хубавите моменти от следването май няма значение.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани