Втори път обещание за заплатите в ОЦК и ГОРУБСО | webcafe.bg
newscafe

Захариев, заплати или проверки от НАП!

Webcafe.bg , по БНР и bTV
20.03.2012, 09:49 (обновена 20.03.2012, 15:05)
Валентин Захариев

Снимка: © БГНЕС

Собственикът на ОЦК-Кърджали и ГОРУБСО-Мадан Валентин Захариев: Бих се почувствал виновен, ако дружествата са на печалба и не сме изплатили заплатите. Но когато дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства...

За втори път, но сега публично - по bTV, собственикът на ГОРУБСО-Мадан и ОЦК-Кърджали Валентин Захариев обеща, че ще бъдат изплатени заплатите в двете предприятия - до края на седмицата. Според него обаче неплатените възнаграждения били само за 2 месеца - декември и януари (?!!!).

Той не спомена, че финансовият министър Симеон Дянков му е дал ултиматум до петък да изплати заплатите на работниците, осигуровките и задълженията към НОИ. Ако това не се случи, ще има пълна данъчна проверка на всички предприятия, заяви Дянков.

Странно защо досега от НАП не са потърсили начин да съберат осигуровките на работниците, след като са наясно, че такава е практиката на Захариев още от 1999-а, когато купи "Кремиковци" за 1 долар - нередовно изплащане на заплатите.

"Бих се почувствал виновен, ако дружествата са на печалба и не сме изплатили заплатите. Но когато дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства поради лошо финансово-икономическо състояние и въпреки всички разговори с двете дружества, кризата се задълбочи", каза още изпълнителният директор на "Интертръст". По думите му в Мадан планът за три месеца поред се изпълнява под 50%. Работниците там не са вземали заплати от 5 месеца, а за други пет са получавали смешни аванси.

"След като си изплатим заплатите, ние очакваме служителите да започнат работа. А те вчера заявиха, че не искат (докато не се прекрати концесията на дружеството - б.р.). Ако не искат да работят, сигурно ще бъдат освободени", подчерта Захариев.

Държавата връчи вчера предизвестие, в което тече 30-дневният срок за разваляне на концесията за рудниците на ГОРУБСО-Мадан. Процедурата започна, след като Захариев не спази първото си обещание да плати 60% от заплатите.

В изявлението на бившия шеф на "Кремиковци" имаше някои противоречия. Един път каза, че е виновна ситуацията и финансовото състояние на дружеството, друг път - мениджмънта. "Не мога да персонифицирам хора, които да са виновни. Може мениджмънтът да е бил слаб, но дружеството си изпълняваше плана. Сега мениджмънтът е сменен", добави Захариев.

"Не казвам, че са виновни работниците. Фондът работна заплата е около 700-800 хил. лева и той трябва да се заработи", заяви той.  Чудно как, след като не се плащат заплати на тези, които трябва да го изработят с труда си.

На въпрос защо има заплати от 150 лева, Захариев отговори с въпрос: "Ами защо има фишове за 4000 лв." и добави: "Тях обаче никой не ги показва". Кого ли има предвид, след като никой от стачкуващите работници не достига и заплата от 1000 лева.

От местната структура на КТ "Подкрепа" внесоха в Областната администрация искане да бъде свикано извънредно заседание на Областния съвет по тристранно сътрудничество в Смолян, на което да се разгледат проблемите около ГОРУБСО- Мадан. Синдикалистите са сезирали и Инспекцията по труда за това, че от минното дружество им е отказано да предоставят в писмен вид вътрешните правила за формиране на работните заплати, според които на работещите се начисляват необяснимо високи санкции.

Децата на миньорите

Не се осъществи заканата на миньорите от "Горубсо-Мадан" да спрат от днес децата си от училище заради безпаричие, предаде БНР. Десет деца вчера не са отишли на училище в професионалната гимназия "Васил Димитров" в Мадан, а днес - 5 от 185. Те са проверени и отсъстват по болест или други уважителни причини.

Заканите на работниците не са осъществени, защото децата не трябва да са заложници на Валентин Захариев (собственика на предприятието), коментира директорът на училището Любен Терзиев. От училището са осигурили безплатна топла храна за четири деца, при определени условия дават и еднократни помощи и стипендии. 

Една от стачкуващите жени заяви вчера, че децата им са "жадни, гладни са, няма с какво да отидат на училище, срам ги". Те самите не искат да ходят, сподели тя. 

Синдикатите обявиха преди ден, че са приели декларация, с която умоляват министъра на образованието да пусне децата във ваканция, наречена "Безпаричие". Ние не спираме нашите деца. Те са принудени да не ходят на училище, заяви представител на профсъюзите. Срещу извънредната ваканция се обяви и просветният министър Сергей Игнатов.

Протестиращите втора седмица миньори все още очакват намесата на премиера Бойко Борисов за решаване на проблема с неизплатените им заплати.

Oще: валентин захариев  горубсо  деца  концесия  кремиковци  мадан  металурзи  миньори  оцк-кърджали  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани