Цонев&Пеевски - юридическото острие на парламента | webcafe.bg
newscafe

Острието Цонев&Пеевски с нови закони

Webcafe.bg
16.01.2014, 10:00 (обновена 16.01.2014, 14:39)
42

Снимка: © Явор Николов

Делян Пеевски може да се похвали вече с един приет закон срещу офшорките

Депутатите от ДПС - теологът Йордан Цонев и правистът от ЮЗУ Делян Пеевски, подготвят нови закони. Това стана ясно от участието на председателя на бюджетната комисия Цонев по Нова тв.

Законопроектите ще са свързани с антимонополни мерки и такива за защита на потребителите. Цонев поясни, че няма представа дали Пеевски ще идва в Народното събрание, но обеща да го пита от името на водещата Ани Цолова.

По повод напрежението покрай тазгодишната компания за изкупуване на тютюна, Цонев каза, че ще бъдат внесени законови поправки, които ще възстановят статута на държавните оценители на качеството, за да имат частните фирми конкуренция. Той допълни, че след негова телевизионна изява на 6 януари, на 8-ми Комисията за защита на конкуренцията се е самосезирала за проверка дали няма картелно споразумение между шестте големи изкупвачи на суровината.

Председателят на бюджетната комисия смята, че трябва държавата да контролира изкупуването на тютюна, защото от него се прави акцизна стока, а и създава зависимост. Така че и по медицински, и по икономически причини държавата трябва да осъществява контрола, аргументира се депутатът от ДПС.

"Поредната лъжа е, че ще забраним продажбите на цигари освен на определени за това места. Няма такъв законопроект", категоричен беше Йордан Цонев. Според него е имало идеи за по-строг контрол на местата, където се извършва търговия с тях, но и тя е отпаднала, защото няма готовност за това.

Цонев беше категоричен, че новото правителство не увеличава държавния дълг, въпреки, че ще вземе нов заем от 4.4 млрд. лева. "С него се връщат стари заеми, чиито падежи изтичат. ГЕРБ заблудиха в края на миналата година, че с взетите 1 млрд. ще харчим безугледно. В момента обаче държавният дълг е 14.1 млрд. лева, а когато ГЕРБ сдаде властта през февруари, беше 14.4 млрд., каза председателят на комисията по бюджет и финанси.

Според Цонев в ДПС няма страх да се вземе позиция по иминутита на Сидеров и подобно решение ще бъде подкрепено, ако има достатъчно доказателства за вината му. "Нямаме страх заради квороума, позицията на ДПС към "Атака" винаги е била една и съща, че покрепят кворума е тяхно решение", каза още депутатът.

В отговор на въпрос, откъде Сидеров има пари, за да поддържа доста луксозен начин на живот, Цонев каза, че не е личен счетоводител на лидера на "Атака" и от тези неща трябва да се интересуват съответните органи. "Аз съм направил закон за публичността на доходите. Ако нямах толкова работа, щях да се замисля по този въпрос", уточни председателят на комисията по бюджет и финанси.

Oще: делян пеевски  дпс  законопроекти  йордан цонев  народно събрание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 16.01.201412:50

... безугледно?
... иминутита на Сидеров?
... квороума?
   

оценка

+0 -0