Канада без таван на възрастта за пенсиониране | webcafe.bg
newscafe

Канада без таван на възрастта за пенсиониране

Webcafe.bg
19.12.2011, 14:08 (обновена 19.12.2011, 15:33)
опашка, пенсионери

В Канада премахнаха възрастта за пенсиониране, в България протестират срещу увеличението й

Канада премахна напълно задължителната възраст за пенсиониране, като забрани на работодателите в държавния сектор да определят възрастова граница, предаде агенция Франс прес.

Законът за изпълнение на бюджета, влязъл в сила тази седмица, отменя предишни законови разпоредби, които предвиждаха тази възможност, съобщи канадската Комисия за правата на личността.

Това се смята за важна победа в полза на правата на личността. Консервативното правителство подчерта, че иска да даде възможност на по-възрастните работещи хора да останат на пазара на труда.

В Канада и досега нямаше определена от закона възраст за пенсиониране. Практически пенсия за навършена възраст се получаваше над 65 години, но в някои провинции като френскоговорящата Квебек, хората можеха да се пенсионират и на 60 години.

Според възможностите, които предоставя системата в Канада, човек там има право на пълна пенсия (Pension de la Sécurité de la vieillesse или Old Age Security Pension) след 40 години постоянно жителство в страната, което се брои след като човек навърши 18-ата си година.

За всяка година жителство човек има право на 1/40 от пълната социална пенсия. След десетгодишно жителство имаш право да кандидатствуваш за частична социална пенсия, което се равнява на една четвърт. Тя обаче не може да се получава извън страната.

Oще: възраст  канада  пенсиониране  работодатели 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2010, 17:22

4 Todor Galmadiev | 20.12.201111:27

Не разбрахте ли, че вдигането на възрастта за пенсиониране и увеличаването на трудовия стаж целят да се работи, докато сме живи. Реално парите, които държавата удържа никога няма да ги ползваме. Те се ползват от сто милиона полицаи и военни, държавни служители и т.н.,а ние ще им плащаме пенсиите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

3 Nikola Aslanov | 20.12.201110:59

Автора е Рядко Кухо Парче (ако не той - тогава човека сложил снимката и надписа под нея).
В България няма таван за възрастта за пенсиониране. Ако искаш - можеш да си работиш до 200 години и да не вземаш пенсия. Евентуалната пенсия само ще се увеличава.
В Канада досега е имало таван - сега го махат.
В България има минимална възраст за пенсиониране 65 години и 40 години трудов стаж и продължават да ги дигат.
В Канада явно можеш да се пенсионираш и на 60.
Средната продължителност на живота в Канада е 81 години, в България е 73 (8 години по-малко).
Иаобщо човек трябва да е много зле за да сравнява социалната система на Канада с остатъците от такава, довършени от малоумните реформи на боко и флик.

Най-честна е системата с частни партиди - внасяш си, след 60 години се пенсионираш КОГАТО СИ ПОИСКАШ - получаваш сума според внесените средства разделени на очакваните години живот с някаква застраховка.
Ама при условие че военни, полицаи и държавни служители не внасят нищо, а се пенсионират рано и с големи пенсии - няма как да излезе сметката.
Много лапачи - малко работещи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2011, 16:56

2 Slater | 19.12.201118:16

да и като директна последица: все по-трудна реализация на младите квалифицирани специалисти: те нямаха шанса да живят в еуфорията на 60-те, 70-те и т.н., а имат нещастието да чакат 'baby boomers' да се разкарат - и то в условията на най-жестоката рецесия, създадена пак от тхези 'baby boomers".

Но когато дочакат и вземат властта, първата им работа ще е да преразгледат закона за индексацията на пенсиите !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 19.12.201115:39

Чуди се Определено снимката не е правена в Канада и това не са Канадски пенсионери...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани