Безработицата се приема като най-сериозния проблем от българите, показва социологическо проучване на G consulting | webcafe.bg
newscafe

За 62 процента от българите липсата на работа е проблем №1

Webcafe.bg
30.07.2010, 13:26 (обновена 30.07.2010, 13:49)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Има високо равнище на тревожност сред българите - фабриката за надежди вече не работи, констатират социолози

Безработицата е най-сериозният проблем за българите - 62% от хората поставят липсата на работни места като най-големия проблем на страната. Това показва социологическо проучване на "G consulting", представено днес от социолога Живко Георгиев. Изследването е направено по поръчка на евродепутата от БСП Кристиян Вигенин.

Както уточни социолът, то е правено през летния период, когато по принцип хората имат по-оптимистични нагласи.

Веднага след безработицата е корупцията, но само 29% я посочват като сериозен проблем. Като такъв сред десетте посочени позиции българите отчитат и ниските доходи (24%), безпаричието (22%), финансовата криза (13%), слабото производство и малките пенсии (9%), както и ръста на цените (8%). Всеки пети е посочил като сериозен проблем здравеопазването, а 17% - битовата престъпност.

"Все повече хора вече оценяват как се решават конкретни икономически проблеми. Управляващите доказаха, че относително добре се справят с корупцията и престъпността, но ги очаква друго", коментира Живко Георгиев.

"Има високо равнище на тревожност. Най-големият срив на оптимизма се забелязва в онази прослойка, която през 2008-а бяхме готови да обявим за новата средна класа. Това са предимно младите образовани хора и дребният бизнес. Те най-сериозно преживяват срива, защото нямат опит с кризите. По-старото поколение вече е експерт по оцеляване", заяви социологът.

49 на сто оценяват икономическата ситуация като лоша, 3 на сто - като добра

49% от хората оценяват икономическата ситуация като "лоша" срещу 26% с оценка "средна" и 3% - с "добра". Други 19% смятат, че е "много лоша".

Само 5 на сто от анкетираните смятат, че ситуацията в страната се е "подобрила решително". Други 47% казват, че "има позитивни промени", но не са ги засегнали пряко, 29 на сто заявяват, че "нищо не се е променило", а според 16% ситуацията е "влошена".

"Има усещане, че се изпаряват надежди, както при управляващите, така и при опозицията, защото и там не кипи от идеи. Фабриката за надежди не работи. Хората все още не възприемат ГЕРБ за виновни, но вече ги товарят с конкретни отговорности", обясни Георгиев. Според него причината управляващите да не бъдат винени е, че хората нямат друга алтернатива.

Българите гледат значително по-трезво на членството в ЕС. "ЕС се възприема като буфер. Хората смятат, че членството ще ни предпази от потъване, но няма да ни помогне да се оправим", заяви социологът Живко Георгиев.

Хората възприемат като най-голяма ценност свободата на пътувания и образованието в Европа, а след това идват европейските фондове и контролът върху тяхното харчене. "Българите приемат еднакво добре и моркова, и тоягата. ЕС се възприема като своеобразен гарант. В този смисъл хората вече са овластили европейските институции и имат очаквания от тях", смята Георгиев.

Oще: безработица  българи  герб  евродепутати  ес  изследване  корупция  проблеми  ситуация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани