Клисарова иска само по един учебник за предмет | webcafe.bg
newscafe

Клисарова иска само по един учебник за предмет

Webcafe.bg
04.06.2014, 12:36 (обновена 04.06.2014, 12:39)
Анелия Клисарова

Според министъра МОН трябва да печата учебниците

Учениците да учат по един учебник по всеки предмет до завършване на основното образование, а не както досега - да се избира между три учебника. Това желание заяви министърът на образованието Анелия Клисарова на среща с учители.

Тя посочи, че държавата дава на частни издателства милиони за учебници. Само тази година са одобрени 42 милиона лева за преиздаване на учебници. Според Клисарова учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. „Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", заяви Клисарова.

Като аргумент тя изтъкна това, че ако дете се прехвърли от едно училище в друго училище, то трябва да сменя и учебниците, защото са различни.

Според Клисарова, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. В момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Клисарова обеща, че на страницата на МОН ще започне Отворен форум за Закон за училищното образование, като най-консенсусните мнения ще бъдат включени в проекта за нов закон.

Oще: анелия клисарова  министерство на образованието  мон  образование  учебници  училище  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани