Изборът на разказа "Вида" от Иван Джуренов за преразказа на изпита по български език и литература след седми клас беше удачен вариант, заяви просветният министър Сергей Игнатов | webcafe.bg
newscafe

Сергей Игнатов: "Вида" беше лесен за преразказ!

Webcafe.bg
31.05.2010, 12:35 (обновена 01.06.2010, 13:01)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Преразказът на "Вида" беше лесен, заяви просветният министър Сергей Игнатов по повод упреците за архаичния и труден за осмисляне от съвременните тийнеджъри текст

Изборът на разказа "Вида" от Иван Джуренов за преразказа на изпита по български език и литература след седми клас беше удачен вариант. Това заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, въпреки че родители и ученици изразиха недоволството си от архаичния текст, пълен с непознати думи, и лошия аудиозапис.

Задачата беше кандидат-гимназистите да преразкажат разказа от името на героинята Вида - т.нар. трансформиращ преразказ.  Това означава ученикът да може да съобразява на кои събития героят е свидетел и да разказва само тях в съответното глаголно време и наклонение.

Игнатов е на друго мнение:"Много ученици, излизайки от училищата в петък заявяваха, че преразказът е бил лесен".

"Изненадахме всички седмокласници, след като избрахме автори, които не се въртят в частните уроци и в частните школи", заяви просветният министър. Родителските упреци обаче са за текста, който не е съвременен. Чуха се дори и призиви Игнатов да уволни заместника си, който отговаря за средното образование - т.е. Милка Коджабашиева.

По думите на министъра във всички текстове е имало непознати думи, но децата не били длъжни да ги употребяват. Родители пък се оплакват, че струпването на много непознати думи в текста е попречило да бъде разбран и осмислен от децата, за да бъде преразказан.

"Никога няма угода, ако учениците знаеха текста, щяха да кажат, че е изтекла информация, а сега, като не го знаят, пак са недоволни", коментира Сергей Игнатов.

В понеделник беше изтеглен вариант 2 на изпита за националното външно оценяване по математика след 7 клас и за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки. Модулът по математика съдържа 25 задачи с по четири възможни отговора, от които само един е верен. Максималният брой точки за този модул е 65.

Допълнителният модул е от пет задачи с отворен отговор, като максималният брой точки ще е 35. Общият брой точки и за двата модула ще бъде 100.

Първият модул продължава 60 минути, а вторият - 90 минути.

Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева съобщи, че в петък, 4 юни, ще бъдат готови обобщените резултати от всички държавни зрелостни изпити.

Oще: вариант  вида  изпит  матури  преразказ  родители  седмокласници  сергей игнатов  упреци  ученици  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани